Jaap Tol Pinkel – al 50 jaar hart voor metselvak

Jaap Tol Pinkel heeft een halve eeuw hart voor het metselvak

Jaap Tol Pinkel begon vijftig jaar geleden op de tweede leerlingbouwplaats die startte in Edam aan de Langemeerstraat. Hij was nog geen 15 jaar toen hij van de LTS kwam en via zijn zwager Jan, zoon van Hein Schilder, kon beginnen. Eerst spijkers trekken en balkjes sorteren, maar al snel kon er worden begonnen met de fundering van de vierentwintig woningen. Reeds na drie jaar metselen was Jaap voorman. Als latjesbaas was hij verantwoordelijk voor het metsel- en lijmwerk. Na vijfentwintig jaar in die rol werd hij uiteindelijk door toenmalig directeur Gert Jan de Jong aangesteld als metseluitvoerder: “Dat is tweeëntwintig jaar geleden. Door de overname van Deurwaarder tien jaar terug werd Hus Smid bedrijfsleider en ik uitvoerder. De oprichting van een eigen metselschool in 2018 maakte het plaatje compleet. Ons metselbedrijf staat echt op de kaart.”

 

Hus en Pinkel zijn twee handen op een buik. “Altijd vriendelijk, maar kritisch op elkaar”, lacht Pinkel. “Je hebt al je energie nodig om aan het eind van de rit geld over te houden. Nog steeds ga ik voor elk dubbeltje. Ieder project spit ik uit om niet voor verrassingen komen te staan. Klein of groot werk, de uitdaging is altijd dat alles financieel en logistiek goed loopt. Daarbij vergeten wij ook de procesbewaking niet. Ik vind het belangrijk dat iedereen weet wat er van hem of haar gevraagd wordt. Dat probeer ik over te dragen en kennelijk heb ik daar van nature een bepaalde vorm van leiderschap voor meegekregen.”

 

Baandervesting

Mede dankzij Pinkel werden er vele vinex-wijken gerealiseerd, maar zijn hart maakt pas echt een sprongetje bij werken waar metselaars zich vaktechnisch helemaal kunnen uitleven: “Een mooi voorbeeld van langer geleden was de bouw van Hotel van Diepen hier in Volendam. Een prachtig project, leuk om te doen. Divers metselwerk zoals ook bij Brantjesoever in Purmerend daar geniet ik van. En wat te denken van project Baandervesting in Edam dat nu in uitvoering is? Trapgevels, boerenvlechtingen, rond metselwerk, IJsselsteentjes, in- en uitspringend metselwerk, betonbanden en klossen, je vindt het er allemaal. Dat is wat anders dan louter meters maken.”

 

Werktechnisch is er veel veranderd. “Als iedereen nu zou werken zoals wij vroeger, dan waren veel collega’s al lang versleten. We hebben tegenwoordig allerlei mechanische hulpmiddelen en ik eis dan ook dat die worden gebruikt. Metselaars vervoeren stenen niet met een kar. Die worden geplaatst met een shovel of verreiker. Metselen doe je op de juiste werkhoogte. We hebben steigers en liften genoeg. Vroeger zette je bouwmuren van stenen die 14 kilo wogen. Met de hulp van een warrybok lijm je nu blokken van een meter bij een meter. IJzersterk en snel. Of het nu gaat om E-board, drystack of ClickBrick, wij gaan mee in de laatste ontwikkelingen.”

 

Metselschool

De naam Pinkel is sterk verbonden aan de metselschool. Omdat er te weinig leerlingen vanuit bouwopleidingen komen, in 2022 slechts twee, is HSB dat gaan faciliteren. Via de gemeente Edam sprak Pinkel onlangs met een jonge man uit Eritrea: “Hij gaat maandag beginnen en hopelijk is hij over een jaar of drie een goede metselaar. Als hij maar de juiste discipline heeft.” Op 1 mei 2023 bereikt Pinkel de pensioengerechtigde leeftijd, maar aan stoppen denkt hij nog niet: “Ik blijf nog actief als murfor-, stel- en dilatatieadviseur. En ik help mijn opvolgers inwerken. Lisanne Veerman gaat de calculatie en uitbesteding doen en er komen nog twee collega’s bij voor op de projecten.”

 

Naast bouwen heeft Pinkel al zijn hele leven een passie voor handbal. Als tienjarige begon hij zijn actieve sportcarrière en maar liefst vijftig jaar verzorgde hij trainingen. Heren 1 van Kras Volendam bracht hij tot de eredivisie: “Vier keer per week trainen en dan in het hele land wedstrijden spelen. In mei van dit verslagjaar ben ik daarmee gestopt. Wel zit ik nog steeds in de organisatie en verzorg ik onder meer de scheidsrechters en trainingen. Of het nooit eens te veel is? Nee, het is net als met bouwen, als je het juiste vuur maar hebt, dan komt het met het vertrouwen meestal ook wel goed.”

Jaap Tol Pinkel – al 50 jaar hart voor metselvak

Meer nieuwsitems

Contact T. 0299 398 900 - F: 0299 398 950 - M: info@hsb-volendam.nl - Bezoekadres - Slobbeland 10 - 1131 AB Volendam - Postadres - Postbus 8 - 1130 AA Volendam werkenbij.hsb-bouw.nl

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Ik geef toestemming voor:

Meer info