Onderkomen voor vogels en vleermuizen

HSB en Deurwaarder helpen vogels en vleermuizen onder de pannen

 

In Nederland komen onder meer de Wet Natuurbescherming en de Gedragscode soortenbescherming voor woningcorporaties op voor onze flora en fauna. Ook de Vogel- en Habitatrichtlijn beoogt de biologische biodiversiteit in stand te houden. Als we niets doen, zullen we in de toekomst steeds minder huismussen, zwaluwen en vleermuizen zien. Deels omdat hun voedselvoorziening afneemt, maar ook omdat zij de juiste huisvesting niet meer kunnen vinden.

 

Verblijfplaatsen voor dieren kunnen worden gecreëerd in allerlei loze ruimtes in bestaande gebouwen en in nieuwbouw. Geschikte plekken zijn te vinden onder dakpannen, in spouwen en in de afwerking van gevels, dakranden en gootbekisting. Vogels en vleermuizen in de woonomgeving dragen bij aan gezondheid en welbevinden. Het is een bekend gegeven dat mensen zich prettiger voelen in een natuurlijke omgeving en dat zij er bovendien meer ontspanning ervaren.

 

Samen met opdrachtgevers en architecten houdt HSB tijdens renovatie- en nieuwbouwprojecten steeds vaker rekening met voornoemde diersoorten. “Dit doen wij door het plaatsen van vogel- en vleermuiskasten”, zegt Jaap Tol, projectleider bij Deurwaarder. “Zo bieden wij de dieren niet alleen onderdak, ze krijgen op deze manier ook volop gelegenheid om te nestelen en te overwinteren. Er is al een huismus- en gierzwaluwdakpan in de handel en ook de vogelvide heeft zijn intrede gedaan. Die laatste biedt de huismus een veilige nestgelegenheid onder de eerste rij dakpannen, ter hoogte van de dakvoet.”

 

“In het verleden hebben we al op diverse projecten allerlei soorten kasten ingemetseld waaronder vele in de Vroonermeer te Alkmaar”, gaat Jaap verder. “Diverse vleermuiskasten verwerkten wij recentelijk onder meer in projecten De Bolst te Erp en Weespersluis te Weesp voor respectievelijk Janssen de Jong Bouw en BAM Wonen. Dichter bij huis plaatsten wij in Volendam voor Mercuur Bouw binnen project Oude Seinpaal ook de nodige vleermuiskasten. Daarnaast gaan we op de volgende werken nog vogelnestkasten inwerken; in de Aart van der Leeuwstraat in Haarlem 24 stuks en in Brisk Amsterdam 12 stuks, Ringdijk Amsterdam 10 stuks en Justustoren Amsterdam 21 stuks.”

Onderkomen voor vogels en vleermuizen

Meer nieuwsitems

Contact T. 0299 398 900 - F: 0299 398 950 - M: info@hsb-volendam.nl - Bezoekadres - Slobbeland 10 - 1131 AB Volendam - Postadres - Postbus 8 - 1130 AA Volendam werkenbij.hsb-bouw.nl

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Ik geef toestemming voor:

Meer info