Flexibel kalksteen laat gevels Baandervesting dansen

Interview met Jaap Tol Pinkel en Ronald Wagterveld in Bouwwereld

Flexibel kalksteen laat gevels Baandervesting dansen

Een gevarieerd gevelbeeld dat naadloos opgaat in de historische omgeving van Edam. Dat was de uitdaging van nieuwbouwproject Baandervesting. Om de architectonische sfeer van de oude pakhuizen te benaderen, deed HSB Bouw een beroep op de kalkzandsteenelementen van Calduran Kalkzandsteen.

Aan de boorden van het Markermeer verrijst een nieuw stukje Edam. Parallel aan de oude binnengracht bouwt HSB Bouw 43 woningen en 39 appartementen. Hierbij werd niet over een nacht ijs gegaan. De nieuwe woonomgeving valt onder het beschermd stadsgezicht van Edam. Daarmee moest het project aan specifieke eisen voldoen. Ronald Wagterveld, uitvoerder HSB Bouw, blikt terug op dit proces. “Dit is niet zomaar een bouwproject. Qua bouw moeten de woningen aansluiten bij het karakteristieke gevelbeeld van de binnenstad. Dit bestaat uit dwarskappen met rode dakpannen en hoogteverschillen. Dat betekent veel differentiatie in de materialen in hoogte, breedtes, gevelindelingen, metselverbanden, kozijnen en stijlelementen. We waren dus op zoek naar een product met een hoge mate van flexibiliteit. De kalkzandsteenelementen zijn voor dit project uitermate geschikt.”

Knipoog naar verleden
Het project kent een overzichtelijke plattegrond. Hierbij werd nadrukkelijk rekening gehouden met zowel het heden als het verleden. Het project kent twee lange straten en twee korte. De bebouwing aan de lange zijde, ’t Marken, correspondeert met het historische gevelbeeld aan de overzijde van de gracht. Ook werd de industriële sfeer van het voormalig fabrieksterrein behouden. Op de hoek, aan het Baanplein, wordt het oude pakhuis De Vlijt ‘herbouwd’. Wagterveld over de werkzaamheden. “Na het boren van de palen maken we de fundering, leggen we de betonnen vloeren en lijmen we de muren waar vervolgens weer een betonvloer op gestort wordt. Zo bouwen we door tot de dakplaten. Het pakhuis wordt opgetrokken uit oude ijsselstenen. Voor de binnenwanden gebruiken we kalkzandsteen. Omdat je met veel verschillende materialen werkt, vormen de leveringen wel een uitdaging. Met een beetje passen en meten komen we toch tot een just-in-timeplanning.”

Voordelen
Jaap Tol is projectleider bij Deurwaarder. Een dochteronderneming van HSB Bouw B.V. Hij is onder andere verantwoordelijk voor het verlijmen van de kalkzandsteenelementen. Tol werkt al jaren met dit product. Het kent volgens hem dan ook veel voordelen. “Kalkzandsteen is veel gemakkelijker te verwerken dan beton. Daarnaast is het ook een stuk flexibeler. Wanneer je bijvoorbeeld een stopcontact moet toevoegen, is dat zo gedaan. Ik kan in kalkzandsteen dertig gaten maken met één boor. In dezelfde tijd heb ik in beton misschien één gat geboord. Omdat wij eigen lijmers in dienst hebben, is het ook nog eens goedkoper en hoeven we geen extra mankracht in te huren. Bovendien komt met het vervaardigen van beton veel meer CO2 vrij. Beton heeft dus een hogere belasting voor het milieu dan kalkzandsteen.”

Flexibel kalksteen laat gevels Baandervesting dansen

Meer nieuwsitems

Contact T. 0299 398 900 - F: 0299 398 950 - M: info@hsb-volendam.nl - Bezoekadres - Slobbeland 10 - 1131 AB Volendam - Postadres - Postbus 8 - 1130 AA Volendam werkenbij.hsb-bouw.nl

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Ik geef toestemming voor:

Meer info