Afval scheiden op project Vroonermeer

Afval scheiden is bij HSB geen heilig huisje maar een win-winsituatie

Onlangs werd op het HSB project in de Alkmaarse Vroonermeer weer een stap voorwaarts gemaakt op het gebied van duurzaamheid en circulariteit. Een compacte afvalstraat maakt voortaan onderdeel uit van de bouwplaats: “Waar voorheen afvalscheiding bij GP Groot plaatsvond, doen wij dat nu ter plekke. Hout, plastic, karton en puin verdwijnen in afzonderlijke bakken en in circulaire zakken. Ook restanten isolatiemateriaal worden in samenwerking met Isover gerecycled.”

 

Als lid van de Circular Plastics Alliance verbindt HSB zich tot het verminderen van afval en waar mogelijk tot het circulair maken daarvan. “Dat doen wij samen met medewerkers, onderaannemers, partners en leveranciers”, zegt William, projectleider. “Met samenwerkingspartner GP Groot hebben wij voor 2020 de afvalstromen in de Vroonermeer becijferd per gebouwde woning of appartement. Dat bleek maar liefst 3,6 afvalbak van gemiddeld 6 kuub te zijn. Als je bedenkt dat we daar in dat jaar 144 woningen hebben gebouwd, dan realiseer je pas echt dat meer dan 500 containers alles behalve klein bier is.”
 
Om draagvlak te creëren voor het gebruik van de afvalstraat riepen HSB, GP Groot en de Circular Plastics Alliance alle bouwplaatsmedewerkers, van timmerman tot loodgieter, bij elkaar om ze te informeren. Al snel bleek dat afval scheiden helemaal niet zo’n probleem is omdat medewerkers dat thuis vaak ook al doen in de groene en grijze bak: “Hier op de bouwplaats worden zij bovendien ondersteund door Pieter, de Milieu coach die helpt met verzamelen. Als je gaat schaften in de keet, los je je bouwafval als quick-win gewoon meteen in het afvalpark. Om de twee maanden bespreken we de onderlinge ervaringen en voeren we waar mogelijk verbeterpunten door.”
 
“Harde en rekbare plastics worden secuur gescheiden. Die laatste categorie wordt in circular bags afgevoerd naar verwerker Kras die dat voor 55 procent verwerkt in nieuw plastic. Dit wordt vervolgens weer in onze timmerfabriek gebruikt om kozijnen inclusief beglazing mee te sealen. Ook met Ytong, onze leverancier van gasblokbeton, zijn we het gesprek aangegaan. Hun bekende gele plastic verpakking is in de toekomst voortaan voor de helft circulair en dunner. Afval scheiden is allang geen heilig huisje meer bij HSB en wordt steeds vaker een echte win-winsituatie!”

Afval scheiden op project Vroonermeer

Meer nieuwsitems

Contact T. 0299 398 900 - F: 0299 398 950 - M: info@hsb-volendam.nl - (Tijdelijk) Bezoekadres - Ampèrestraat 41 - 1446 TR Purmerend - Postadres - Postbus 8 - 1130 AA Volendam werkenbij.hsb-bouw.nl