John van Nimwegen
John van Nimwegen, directeur WormerWonen, Wormer
Sinds de oprichting van zijn bureau begin jaren 90 is Paul de Ruiter trendsetter in duurzaamheid. Binnen Paul de Ruiter Architects staat de samenhang tussen mensen, energie, ecologie en materialen altijd centraal: “In het begin werd onze visie voornamelijk omarmd door universiteiten en overheden. Daarna volgde de corporate wereld en uiteindelijk ook de woningbouw. Die laatste vormt nu een groot onderdeel van ons dienstenpakket. De eerste klik met HSB ontstond met de bouw van het clubhuis van de Amsterdamsche Football Club. Vanuit vakmanschap denkt HSB mee én vooruit. En nu staat de herontwikkeling van de Twistvliedlocatie op stapel. Welstand was zeer onder de indruk van de hoogwaardigheid architectuur met ambachtelijk metselwerk van de 50 sociale huur/koopappartementen.”
Welbevinden
Om gebouwen te ontwerpen die het welbevinden van mensen verhogen, ontwerpt Paul van binnen naar buiten. Sociale, circulaire, technische en economische duurzaamheid zijn daarbij keer op keer belangrijke uitgangspunten: “Bouwen gaat over meer dan alleen maar geld. Wij maken graag gebouwen die mensen bij elkaar brengen en waarin het heel gezond en prettig is om te leven. Wij werken veel met atria in gebouwen om met daglicht te kunnen spelen. Atriagebouwen zijn ook energiezuinig door hun compactheid, weinig buitenschil ten opzichte van het vloervlak. In het energieneutrale TNT hoofdkantoor in Hoofddorp vonden wij het belangrijk dat mensen elkaar gemakkelijk konden ontmoeten. Wij vinden dat gebouwen mensen moet verbinden, daarom hebben wij de lift in dat gebouw subtiel verborgen om daarnaast in het atrium heel prominent de trap te kunnen ontwerpen. Traplopen houdt je vitaal en de praktijk wijst uit dat men die trap daadwerkelijk vaker gebruikt om elkaar te spreken.”
Sociaal hart
“De vraag om Twistvlied te ontwerpen kwam vanuit HSB”, gaat de Amsterdamse architect verder. “Wij denken vanuit vormgeving en structuur en HSB heeft heel veel ervaring met kostenefficiëntie en materiaalgebruik. Wist je dat iedere gebouwde vierkante meter honderd kilo afval oplevert en dat HSB vooroploopt in het reduceren van verlies in materiaalgebruik? Met beperkte middelen slim ontwerpen levert pure besparingen op. Zo zijn we ook in goede samenwerking tot een klimaatneutraal woongebouw gekomen. Ter verhoging van de menselijke verbinding kozen we buiten voor een gemeenschappelijke tuin en binnen voor een dubbele hoge huiskamer met de trappen er omheen. De gangen naar alle woning eindigen in uitbundig daglicht. Onder het atrium of sociale hart is de centrale fietsenstalling gesitueerd. Aan de buitenzijde is parkeren in het groen mogelijk en er is plek voor twee deelauto’s. De verruwde gevel met veel bijzondere metselwerkdetails is een uitdaging voor de uitstekende metselaars van HSB en geeft vooral flora en fauna straks de ruimte.”