Met name het transport van de prefab-delen en de vrachtindeling op het werk vragen aandacht.

Job van der Gulik

Op 14 mei vond voor collega’s en familieleden het Open Huis van het verbouwde kantoor aan het Slobbeland plaats. Jong en oud konden zien wat de verschillende bedrijfsonderdelen in huis hebben. De collega’s van VIAC, adviesbureau van installaties en bouwfysica, demonstreerden een virtual reality-bril en er kon worden ervaren hoe digitale bouwmodellen kunnen worden gemaakt met BIM.

 

De mogelijkheid om in verband met het 90-jarig bestaan oude fotoboeken in te kijken leverde veel nostalgische gevoelens op bij medewerkers.

 

De jeugd kon zich bezighouden met het maken van vogelhuisjes in de Timmerfabriek en dankzij het mooie weer was er ook veel animo voor de buitenactiviteiten. Op de werf hielden zij zich bezig met spijkerpoepen, een muurtje metselen met collega’s van Deurwaarder, schilderen en een gevel reinigen met MB Gevelwerken.

 

Ook de materieeldienst pakte flink uit met een mooie opstelling van onze vrachtwagen, keten, elektrische bus, een foto-winactie en niet te vergeten het kubelschieten. Dankzij de komst van Darius Johnson en Walid Ould-Chikh, twee spelers van FC Volendam, was dit één van de hoogtepunten.

 

Officiële handeling
Beide profvoetballers namen alle tijd om met de kinderen op de foto te gaan en handtekeningen uit te delen. Ze begeleidden het kubelschieten: lukte het om de voetbal in het trechtervormige vat te schieten, dan was het prijs. Aan het einde van de middag liepen veel kinderen in een gewonnen FC Volendam-shirt of -bal in de rondte.

 

Voor het verrichten van een officiële handeling werd de hulp van Aaf Beers, dochter van oprichter Hein Schilder, ingeroepen. Zij onthulde een glas-in-loodraam bij de receptie. Dit raam zat voorheen in de houten trap en het betreft een afbeelding van Hein en zijn vrouw Agie ter ere van hun 50-jarig huwelijk in 1984.

 

Ecologisch bouwen
Bij de collega’s van HSB Ecologische Bouwers mochten kinderen, waaronder de zoon van uitvoerder Job van der Gulik, met behulp van een machine grote schroeven in een stuk hout draaien. “Het waren de schroeven die wij normaal gesproken gebruiken voor het in elkaar zetten van houten casco’s van ecologische woningen”, zegt Job.

 

“Onder de vlag van Kakes-Deurwaarder realiseerden we voor HSB Ecologisch Bouwen in 2022 jaar ecologische woningen in Almere, Muiderberg, Wageningen, Leiden, Raalte en Vaassen. Die laatste twee woningen zijn opgetrokken uit eikenhouten gebinten. Verder is onder meer gebruikgemaakt van dampdichte ESB-beplating en biobased isolatiemateriaal.”

 

Vooruitgang
Op de vraag of er verschillen zijn tussen regulier en ecologische bouwen, heeft Job van der Gulik zijn antwoord direct klaar: “Met name het transport van de prefab-delen en de vrachtindeling op het werk vragen aandacht. Ook het optimaliseren van het 3D model en het plaatsen van de stelregels, wanden en vloeren in combinatie met soms staal of eiken gebinten was in het begin een behoorlijke puzzel.”

 

“In samenwerking met de leverancier hebben wij verbetering gebracht in het plaatsen van de delen en is ook vooruitgang geboekt met de maatvoering. Omdat je een woning op deze manier snel kunt bouwen zijn er in een betrekkelijk korte periode heel veel eigen mensen en onderaannemers op het werk. Dat was ook even wennen, maar het eindresultaat mocht er keer op keer zijn.”

Van ­kubelschieten tot ecologisch ­bouwen: jong en oud geniet tijdens Open Huis

Meer interviews

Contact T. 0299 398 900 - F: 0299 398 950 - M: info@hsb-volendam.nl - Bezoekadres - Slobbeland 10 - 1131 AB Volendam - Postadres - Postbus 8 - 1130 AA Volendam werkenbij.hsb-bouw.nl

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Ik geef toestemming voor:

Meer info