Nemen jullie mij allemaal in de maling?

Jan Slotboom en Hans Kroon, oud-uitvoerders, HSB Volendam

DE ‘SLOTBOOM’

Dinsdag 22 oktober was een feestelijk moment voor Jan Slotboom, oud-uitvoerder van HSB. Met een smoes werd hij door zijn zoon Wesley Slotboom naar bouwproject Fase 3 Vroonermeer Noord gelokt.

 

Daar maakte André Vos, directeur van HSB, bekend dat de naam Slotboom voortaan op de giek van de onlangs aangekochte 33 meter mobiele torenkraan te lezen valt. Jan Slotboom was zeer verrast: “Ik ben er stil van. Het is best eervol om je eigen naam op zo’n grote bouwkraan te zien staan.”

 

Het is binnen HSB traditie bouwkranen naar medewerkers te vernoemen. André Vos: “Het zijn er zeker al meer dan tien geweest waar wij de naam van een gewaardeerde medewerker op hebben gezet. De naam Slotboom kent een lange geschiedenis binnen ons bedrijf. Opa Slotboom was 42 jaar uitvoerder en Jan heeft diezelfde functie 44 jaar bij ons vervuld. Zoon Wesley is hoofd werkvoorbereiding en ook alweer 19 jaar bij ons werkzaam.”

 

De ‘Slotboom Torenkraan’ draait nog tot minstens tweede kwartaal 2020 in Vroonermeer Noord, aldus uitvoerder Raymond Gildemeijer. “In totaal bouwen wij binnen dit omvangrijke Alkmaarse nieuwbouwproject bijna 700 woningen. Fase 3 bestaat uit 65 koopwoningen en 42 huurwoningen. Daarna staan de 17 woningen van Fase 3C op stapel.”

 

DE SK 2400-R HEET VOORTAAN ‘PEDELTORENKRAAN’ PEDELTORENKRAAN

Hans Kroon, bijnaam Pedel, werkt achtenveertig jaar bij HSB. Hij was gevraagd om wat zetwerk in te meten van de duurzame bouwkeet op project Nieuwbouw AFC Amsterdam. Eenmaal in de bouwkeet wordt het steeds drukker rond Pedel.

 

Naast de directieleden André Vos en Camiel Honselaar, komt ook hoofd materieeldienst Ronald van Pooij de keet binnen. Dan steekt André van wal met de vraag of Hans het bord Pedel, dat ooit op een aggregaat en later op een lijmkraan stond, zou willen inruilen. Hans kijkt verbaasd en weet niet waar André met deze vraag naartoe wil. Dan wijst André naar de onlangs aangeschafte rupstorenkraan van 42 meter hoog: “Goed kijken Hans!” Dan ziet Pedel zijn bijnaam groot op de giek van de kraan staan. Hans kan zijn ogen niet geloven: “Nemen jullie mij allemaal in de maling?” André Vos weerspreekt hem meteen: “En we hopen dat jij net als dat bord nog heel lang meegaat. Hier, snij jij je taart maar eens aan.”

 

Het is in 2019 de tweede keer dat een medewerker wordt geëerd met zijn naam op een kraan. In Amsterdam is het een oranje met blauwe SK2400-R van Spierings die goed is te zien vanaf de A10, beter bekend als de Zuidas. De ‘Pedeltorenkraan’ draait op sportpark Goed Genoeg van AFC Amsterdam. Daar worden in de zomer van 2020 vijf sportvelden en een nieuw clubgebouw opgeleverd. Ronald van Pooij is trots op de kraan die maximaal 18 ton op 14,6 meter radius kan hijsen: “Er zijn er in Nederland maar twee van. De andere draait bij Ballast Nedam.” Na de koffie, taart en de foto met de ‘Pedeltorenkraan’ op de achtergrond vertelt Hans Kroon over zijn tijd bij HSB: “Ik was 15 jaar toen ik begon met werken. Je leerde en deed van alles binnen de materieeldienst. In de smederij, met een smidsvuur zonder afzuiging, leerde ik beitels smeden en later werd ik onder meer bankwerker en keurmeester. Ik heb het bij HSB altijd uitstekend naar mijn zin gehad en heb nooit de behoefte gevoeld om ergens anders aan de slag te gaan.”

Twee kranen vernoemd alleen gebruik in overleg of volgens afspraak is toegestaan

Meer interviews

Contact T. 0299 398 900 - F: 0299 398 950 - M: info@hsb-volendam.nl - Bezoekadres - Slobbeland 10 - 1131 AB Volendam - Postadres - Postbus 8 - 1130 AA Volendam werkenbij.hsb-bouw.nl

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Ik geef toestemming voor:

Meer info