Woningen worden steeds meer installatiegedreven. HSB speelt daar goed op in.

Henk van Zandvoort en Willem Vermeend, commissaris HSB, Volendam

Henk van Zandvoort is twintig jaar commissaris bij HSB. In deze periode zag hij dat het bedrijf steeds meer een ontwikkelende bouwer werd: “Iets wat ik altijd heb gestimuleerd. HSB richt zich heel bewust op laagbouw en middelhoge bouw. Het traditionele bouwen doen zij als geen ander en de organisatie groeit, maar niet tegen de klippen op. Door te bouwen voor degelijke corporaties en ontwikkelaars is het risico goed verdeeld en blijft de orderportefeuille goed gevuld. Een groeiend deel daarvan zit ook in de renovatie van sociale huurwoningen.”

 

Duurzaamheid speelt in alle gevallen een grote rol, aldus Henk van Zandvoort: “Of het nu gaat om nieuwbouw of renovatie, woningen worden steeds meer installatiegedreven. HSB speelt daar met de toepassing van bijvoorbeeld warmtepompen goed op in. Ook wordt het belang van houtskeletbouw door de organisatie onderschreven. Hout houdt niet alleen CO2 in zich vast, het brengt ook met zich mee dat de transport- en funderingskosten lager worden. Kortom, mede op basis van de natuurlijke innovatiekracht van HSB zie ik de toekomst rooskleurig in.”

 

Financiële degelijkheid in een horizontaal georiënteerde onderneming
Commissaris Willem Vermeend hecht vanuit zijn achtergrond veel waarde aan financiële degelijkheid en continuïteit: “Kijkend naar de begroting van het afgelopen jaar en ook die van het komende jaar, dan zie je dat de doorloop zeer consciëntieus is. Dat realiseer je alleen maar met goede mensen. Zij zijn de kracht van HSB. Het bedrijf werkt met relatief veel vaste mensen en investeert daar ook veel in. Daardoor weten zij de goede mensen uitstekend vast te houden en zijn zij bovendien een aantrekkelijke partij voor nieuwe mensen.”

 

De cijfers over 2019 zijn volgens Willem Vermeend zonder meer top te noemen: “Als ik de jaarcijfers vergelijk met andere partijen in de bouwkolom dan is het niet vreemd dat HSB keer op keer in de hogere regionen op de lijst van de Cobouw Award te vinden is. De directie wil vooroplopen op het vlak van duurzaamheid en vernieuwing. Dat laatste zie je bijvoorbeeld ook in het aansturen van mensen. Ondanks alle planmatigheid die essentieel is binnen HSB is het altijd een horizontaal georiënteerde club gebleven. Dat noem ik knap ondernemerschap.”

Traditioneel bouwen en innovatiekracht gaan bij HSB hand in hand

Meer interviews

Contact T. 0299 398 900 - F: 0299 398 950 - M: info@hsb-volendam.nl - Bezoekadres - Slobbeland 10 - 1131 AB Volendam - Postadres - Postbus 8 - 1130 AA Volendam Website: Ratio Design