De Vriendschap is ­gebouwd voor jong en oud

Andrea van Langen, Wethouder ­ruimtelijke ordening gemeente ­Medemblik

Andrea van Langen is wethouder Ruimtelijke Ordening van de gemeente Medemblik. Zij schreef namens deze gemeente een prijsvraag uit voor de bouw van een appartementencomplex voor starters en senioren in Nibbixwoud. HSB won de gunning van project De Vriendschap met een ontwerp van René van der Maten van MB architecten uit Santpoort-Zuid. Op 13 mei 2020 werd gestart met de bouw van de twaalf duurzame woningen op het voormalige SEW-terrein en in maart 2021 werd de eerste sleutel overhandigd. Andrea van Langen is zeer te spreken over de samenwerking met HSB Ontwikkeling: “En de bouwers van Kakes-Deurwaarder hebben met project De Vriendschap niet alleen aantrekkelijke, maar ook volledig gasloze appartementen opgeleverd.”

 

Lokale beeldtaal
René van der Maten nam bij zijn ontwerp als uitgangspunt dat de boven- en benedenwoningen geen galerij zouden krijgen: “Ik koos voor een portiek zoals je die in Amsterdam wel ziet. Drie voordeuren naast elkaar, waarvan de middelste naar de bovenwoningen gaat. Verder zocht ik qua architectuur de aansluiting bij kenmerkende elementen uit de omgeving die ik op een hedendaagse manier heb geïnterpreteerd. Een element van de beeldtaal is onder meer de gele baksteen die je elders ook terugvindt in het dorp. De namen Azuur, Or en Sabel zijn een verwijzing naar het oude gemeentewapen en zijn een aanknopingspunt voor hechting met de omgeving. Het terras aan de buitenzijde boven voor de jongere bewoners en de ommuurde tuin onder voor de ouderen maken het ontwerp af.”

 

Levensloopbestendig
“Bij de beoordeling van de plannen was niet alleen de gemeente betrokken. Ook welstand en de dorpsraad werden gevraagd het project op diverse aspecten te beoordelen”, legt wethouder Van Langen uit. “Dat geschiedde niet alleen op prijs en kwaliteit. Ook werd er goed gelet of het gebouw past in de sfeer van het dorp. Het gebouw roept qua sfeer bij mij persoonlijk prettige herinneringen op aan melkfabriek de Volharding. De kleurverschillen in baksteen dragen beslist bij aan de warme uitstraling van De Vriendschap. In het kader van de levensloopbestendigheid zijn de woningen voor de ouderen beneden gesitueerd. En omdat zij eerder veelal woonden in een vrijstaande woning beschikken de benedenwoningen ook over een tuin. We wilden de overstap voor de ouderen, die voortaan jonge bovenburen hebben, zo aantrekkelijk mogelijk maken.”

 

Lekker sociaal allemaal
Sylvana Medze is een van jonge bewoners die op een van de bovenwoningen is komen wonen. Zij woonde nog thuis bij haar ouders in Nibbixwoud toen zij deze mooie kans langs zag komen: “Een hypotheek was snel geregeld en ook het tekenen bij makelaar Boekweit Olie verliep vlot. Het was nog wel even spannend of COVID-19 de bouw niet zou vertragen. De afdeling Kopersbegeleiding van HSB hield mij echter goed op de hoogte en het eindresultaat is een mooi gebouw geworden. Ik ben echt tevreden met mijn eigen plek en heb leuke buren. Jong en oud gaan prima samen. Als er iets is met het gebouw of het ophalen van afval, dan wordt dat besproken in onze BewonersApp. En je hebt af en toe een praatje op straat. Het is lekker sociaal allemaal en prettig wonen hier.”

Sociale duurzaamheid in Nibbixwoud

Meer interviews

Contact T. 0299 398 900 - F: 0299 398 950 - M: info@hsb-volendam.nl - Bezoekadres - Slobbeland 10 - 1131 AB Volendam - Postadres - Postbus 8 - 1130 AA Volendam werkenbij.hsb-bouw.nl

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Ik geef toestemming voor:

Meer info