Als het even kan, brengen we oorspronkelijke details terug en behouden we de oude kalkcementvoegen.

Frans van der Meulen, projectontwikkelaar

Ketensamenwerking is dé manier om klantvriendelijker, innovatiever, sneller en goedkoper te werken. Eigen Haard werkt voor renovatie en groot onderhoud voor panden in het centrum van Amsterdam daarom samen met drie uitvoeringspartners, waaronder HSB. Sacha Ponsen, manager Renovatie & Groot Onderhoud en projectontwikkelaar Frans van der Meulen zijn beiden vanuit Eigen Haard verantwoordelijk voor diverse renovatieprojecten in ketensamenwerking.

 

Sacha Ponsen: “Een project dat in de zomer van 2022 is gestart, betreft de renovatie van Rustenburgerstraat 243-255. Gelegen in de Amsterdamse Pijp vormt dit project een behoorlijke bouwtechnische en logistieke uitdaging.” Uitvoerder René Sikkema van HSB legt tijdens een presentatie op de renovatielocatie uit wat de werkzaamheden aan de zeven panden met in totaal tweeëndertig woning zoal inhouden.

 

Verrassing
“Dit ingrijpende renovatieproject start met het totaal strippen van de woning”, begint René Sikkema. “Vloerdelen, wanden, gestucte plafonds met daaronder riet, allemaal afval dat wij zoveel mogelijk scheiden in hoge achttien-kuub bakken.”

 

“Om overlast van stof voor de buurt te voorkomen, houden wij de boel nat. Nadat we de tussenmuren tijdelijk met stempels hadden ondersteund, konden we beginnen met verbetering van de fundering. Vloeren op de begane grond werden eerst uitgevlakt waarna de heistelling erin kon. Ter voorkoming van schade aan de gemetselde fundering werden de palen van anderhalve meter lengte trillingsvrij de grond ingedraaid. En hier stuitten wij op een verrassing. Een kelder bleek niet op de blauwdruk te staan, waardoor wij enkele palen moesten verplaatsen.”

 

Pv-panelen
“Aan de achterzijde van de woningen verandert veel”, gaat René verder. “De hele achtergevel hebben wij moeten vernieuwen, omdat deze hier en daar van de woningen was losgekomen. Op de iets verbrede balkons is straks ruimte voor kleine verwarmingsketels die keurig worden weggewerkt in een kast. De woningen op de begane grond krijgen vloerverwarming en op de verdiepingen vind je radiatoren.”

 

“Daarnaast zorgen tachtig pv-panelen ervoor dat er voortaan op inductie kan worden gekookt.” Omdat stadsverwarming in De Pijp niet beschikbaar is, stelt Sacha Ponsen de vraag of er ook is gedacht aan de installatie van warmtepompen. René: “Dat was ten tijde van de vergunningaanvraag geen optie, maar we onderzoeken of luchtwarmte­pompen bij de projecten in de Toldwarsstraat, Granaatstraat en Pieter Aertszstraat een alternatief zouden kunnen zijn.”

 

Authenticiteit
Naast energetische renovatie is er bij de renovatie volop aandacht voor de authenticiteit van de woningen van de Rustenburgerstraat. “Omdat sommige stenen gewoonweg niet meer beschikbaar zijn, werden stenen van eenzelfde formaat bij eerdere renovaties in de Indische Buurt ingekleurd. Deze verkleurden later ook nog eens heel mooi egaal”, vertelt René.

 

Frans van der Meulen herkent het vakmanschap van HSB: “Er zitten nu aan de voorzijde draaikiepramen met bovenlicht die geheel open kunnen. Met behoud van hun oorspronkelijke uitstraling vergemakkelijken ze het verhuizen van grote spullen. Als het even kan, brengen we oorspronkelijke details terug en behouden we de oude kalkcementvoegen. Het mooie van ketensamenwerking is dat je van elkaar leert en steeds beter op elkaar raakt ingespeeld.”

Renovatie Rustenburger­straat

Meer interviews

Contact T. 0299 398 900 - F: 0299 398 950 - M: info@hsb-volendam.nl - Bezoekadres - Slobbeland 10 - 1131 AB Volendam - Postadres - Postbus 8 - 1130 AA Volendam werkenbij.hsb-bouw.nl

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Ik geef toestemming voor:

Meer info