Gebruikmakend van elkaars krachten hebben wij het project bouwbaar en betaalbaar gekregen.

Ronald Tol, Directeur Wilma Wonen

Ronald Tol is sinds 2016 directeur van vastgoedontwikkelaar Wilma Wonen. Zoals zijn achternaam doet vermoeden, heeft hij zijn wortels in Volendam. En daarmee begint de persoonlijke band tussen Wilma Wonen en HSB. Dat persoonlijke heeft te maken met het feit dat Jan Tol ‘Bolletje’, de opa van Ronald, een goede vriend was van HSB-oprichter Hein Schilder ‘Madoet’. Zij hadden zelfs plannen om na afloop van de Tweede Wereldoorlog samen te gaan werken in het timmerbedrijf van Hein. Helaas werd ‘Bolletje’ op zondag 10 augustus 1941 na het ingaan van de spertijd doodgeschoten door een Duitse soldaat. Jaren later, toen Ronald Tol na zijn opleiding planologie en bouweconomie projectontwikkelaar werd, fluisterde zijn oma hem in hoe mooi ze het wel niet zou vinden als haar kleinkind ooit een keer een project zou doen met HSB. Die wens is veertien jaar na haar overlijden, zij werd 107 jaar oud, werkelijkheid geworden in project Gouwpark.

 

“Tot in de jaren 90 was Wilma, oorspronkelijk opgericht door de families Willemsen en Maas (samen Wilma) uit het Limburgse Weert, een van de grootste woningbouwers van Nederland,” zegt Ronald Tol. “Het bedrijf verdween aan het einde van de vorige eeuw in de Benelux uit beeld door de verkoop aan de NBM-Amstelland. Zes jaar geleden benaderde de familie Maas mij met de vraag of ik Wilma in Nederland nieuw leven in wilde blazen. Sinds die tijd ontwikkelt Wilma Wonen met een compact team van twintig mensen in heel Nederland projecten; van binnenstedelijke projecten en transformaties van oude gebouwen tot complexe gebiedsontwikkelingen en kleinschalige inbreidingslocaties. Enkele aansprekende en recente nieuwbouwprojecten zijn The Muse en CasaNova aan de Wijnhaven in Rotterdam. Een in het oog springend transformatieproject is Willem Witsen aan het gelijknamige plein in Den Haag. Dit oude kantoor van de Octrooiraad is omgevormd tot een complex met 58 appartementen.”

 

Het eerste contact over project Gouwpark ontstond in 2017 tussen Ronald Tol en Peter Maalman, toen nog mededirecteur van HSB. Eigen Haard had zich teruggetrokken als deelnemer in de tender, maar bleef nog wel in beeld als afnemer van appartementen. “Peter kende ik nog vanuit mijn tijd bij gebiedsontwikkelaar AM en wij besloten de uitdaging op de voormalige locatie van het ziekenhuis Zaans Medisch Centrum samen aan te gaan. Wij spreken elkaars taal én onze organisaties zijn complementair aan elkaar. Gebruikmakend van elkaars krachten hebben wij het project ontwikkeld en bouwbaar gekregen. Camiel Honselaar speelde daarin een belangrijke rol. Hij overtuigde iedereen niet alleen voor kleine woningen te kiezen, maar ook grotere grondgebonden woningen aan het plan toe te voegen. De gedachte was met deze laatste categorie woningen doorstromers uit Zaanstad en Amsterdamse stadsverlaters aan te trekken. Dat idee werkte uitstekend.”

 

Nadat HSB en Wilma Wonen als VOF Gouwpark de tender wonnen, werd het project snel uitgevouwen. Ronald Tol: “Sterker nog, het totale traject van 250 woningen is in nog geen vier jaar gerealiseerd. Van niets tot oplevering, sneller heb ik het in mijn loopbaan niet vaak meegemaakt. Of er nog meer projecten met HSB op stapel staan? Jazeker, HSB bouwt voor ons momenteel 30 woningen in het project Pracht 468 in Vijfhuizen en gaat waarschijnlijk onze 62 woningen project Nieuw-Trompenburg in Lisse bouwen. Wij zijn echt blij met HSB als regionale samenwerkingspartner. Belangrijkste is altijd eerst dat je elkaar vindt op het menselijke vlak. Daarbij is HSB een topbouwer die haar processen prima op orde heeft. De kopers van onze projecten krijgen precies wat wij met elkaar hebben afgesproken en daar doen wij het tenslotte voor!”

Project Gouwpark: resultaat van een optimale krachten- bundeling

Meer interviews

Contact T. 0299 398 900 - F: 0299 398 950 - M: info@hsb-volendam.nl - Bezoekadres - Slobbeland 10 - 1131 AB Volendam - Postadres - Postbus 8 - 1130 AA Volendam werkenbij.hsb-bouw.nl

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Ik geef toestemming voor:

Meer info