Plot 6 blijkt prima testcase Gemeentelijke Praktijk Richtlijn en Ed Controls

Projectmanager Niek Blekkink en uitvoerder Tom van Vliet, HSB

Projectmanager Niek Blekkink werkt sinds 2016 bij HSB en uitvoerder Tom van Vliet is al 10 jaar bij ons actief. Beiden startten zij in 2020 met Plot 6 Nassaupark in Hoofddorp, beter bekend onder de projectnamen Scala en Predicaat. Tom: “Het zijn eigenlijk twee projecten in één. Scala betreft 24 starterswoningen en Predicaat 13 luxe woningen. Begin januari begonnen we met heien en inmiddels is het project opgeleverd.”

 

Afwisseling

Plot 6 was een prijsvraag uitgeschreven door de gemeente Haarlemmermeer en deze werd gewonnen door HSB Ontwikkeling. “De basisprijs van 214.000 euro voor de sociale koopwoningen voor starters maakte dat deze zeer snel waren verkocht. Bijzonder aan deze 24 woningen was dat de woningen in even zovele gevelvarianten konden worden opgeleverd”, zegt Niek. “Architect Neelu Boparai stuurde deze variatie aan. Dat was een van de eisen van de gemeente. De hoofdvorm bestaat uit type dorpshuis, poorthuis, herenhuis en modern dorpshuis en de afwisseling zit hem naast gevelindeling ook nog eens in het gebruik van vier soorten bakstenen.” Tom wijst daarnaast ook op drie verschillende voegkleuren: “En dan waren er nog de verschillende dakkapellen, sprongen in gevels en complex zink- en loodwerk. Tel daar de toepassing van zonnepanelen en warmtepompen bij op en het plaatje van Scala is compleet. Het maakte het allemaal wat complexer, maar wij vinden dat logistiek gezien juist interessant.”

 

Pilot

Een ander belangrijk en relatief nieuw aspect was de toepassing van de Gemeentelijke Praktijk Richtlijn (GPR) op Plot 6. “Dit brengt de duurzaamheid van gebouwen in kaart door middel van rapportcijfers op basis van vijf thema’s”, aldus Niek. “Deze thema’s zijn energie, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde. Van het hele project hebben wij een logboek bijgehouden en daar zijn wij op getoetst. De totale GPR score leidde tot het behalen van eindcertificaten van zowel uitvoering als oplevering.” In het verlengde van de GPR liep in het kader van de Wet Kwaliteitsborging die in 2022 van kracht wordt ook een pilot in samenwerking met Woningborg. Tom: “Alles, van de diameter van de wapening tot het type isolatie, hebben we vastgelegd in een fotoverslag. Allerlei zaken die bij oplevering van een woning niet meer te zien zijn, zitten in de rapportage. Vanuit HSB testten wij hiervoor twee hulpmiddelen: Ed Controls en Home DNA. Op basis van ervaring in dit project gaan wij voortaan Ed Controls gebruiken.”

Plot 6 blijkt prima testcase Gemeentelijke Praktijk Richtlijn en Ed Controls

Meer interviews

Contact T. 0299 398 900 - F: 0299 398 950 - M: info@hsb-volendam.nl - Bezoekadres - Slobbeland 10 - 1131 AB Volendam - Postadres - Postbus 8 - 1130 AA Volendam werkenbij.hsb-bouw.nl

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Ik geef toestemming voor:

Meer info