Mulleners + Mulleners staat voor ontwerp Noordeinde en Baandervesting

Ton en Kok Mulleners, eigenaren bureau Mulleners + Mulleners

De tweelingbroers Ton en Kok Mulleners zijn eigenaar van bureau Mulleners + Mulleners Architectuur Stedenbouw en Landschap in Haarlem. Vanuit een lange verbondenheid tekenden zij diverse ontwerpen ten behoeve van HSB-projecten. Actueel zijn in dit jaarverslag de projecten Noordeinde in Wormerveer en Baandervesting in Edam.

 

In beide gevallen heeft Kok het initiële schets- en ontwerpwerk gedaan en collega Daniel Didden zorgde onder meer voor het uitwerken van de details. Ton Mulleners: “Wij maken regelmatig ontwerpen voor een leefomgeving in de overgangszone van oud naar nieuw. Kenmerkend voor deze twee projecten is dat ze traditie en eigentijdsheid combineren.”

 

Industriële stoerheid
“In het geval van Noordeinde kun je echt spreken van een tuinwijk met een industrieel verleden”, zegt Kok. “Wij vertellen het verhaal van hoe dit gebied rond de Zaan zich in de loop der tijd heeft ontwikkeld. De negenenvijftig grondgebonden woningen die er door HSB gebouwd zijn, refereren aan de industriële stoerheid en de kleinschaligheid van de Zaanse huisjes. En de bewoners delen de centrale tuin.”

 

Het ontwerp concretiseert sociale duurzaamheid, een onderwerp waar Mulleners + Mulleners graag mee speelt. Ton: “Naast diversiteit van vorm en volume combineren wij hier de open structuur van hoven. Dit biedt zowel beschutting als uitzicht.” Waar het gaat om de verfijning vult Daniel Didden aan dat er gebruikgemaakt is van ingetogen kleuren: “De Zaanse veelkleurigheid tonen wij door gebruik te maken van vergrijsde tinten als typische elementen van dit plan.”

 

Ingetogen kleurgebruik
Project Baandervesting doet historisch aan en raakt aan de sfeer van de oude stadskern van Edam. Opvallend zijn de verschillen in hoogte, breedtes, gevelindelingen, metselverbanden, kozijnen en stijlelementen. “Ook hier is het kleurgebruik ingetogen”, zegt Daniël. “Kenmerkend zijn ook de verschillende lagere gebouwen op de hoeken. Qua vorm herinneren de appartementen aan de pakhuizen die je hier van oudsher veel vindt.”

 

Voor een deel van het metselwerk is hier en daar voldaan aan een bijzondere wens van Jaap Pinkel van HSB. “Dat kwam aan de orde toen we een voorstel deden voor het gebruik van de baksteensoorten”, zegt Kok. “We lieten toen ook wat Friese geeltjes zien. Het bijzondere is dat wij een oude partij van deze bakstenen hebben kunnen verwerken in de nieuwbouw. Jaap kan vol trots tegen zijn familie zeggen dat hij daarvoor heeft gezorgd.”

 

Op de vraag of er nog nieuwe projecten met HSB op stapel staan, heeft Ton het antwoord: “Samen met HSB gaan we eenentwintig appartementen realiseren in Broek in Waterland. En we hopen ook dat een ontwikkeling in kunstenaarsdorp Bergen van de grond gaat komen, maar dat is nog even toekomstmuziek.”

Mulleners + Mulleners staat voor ontwerp Noordeinde en Baandervesting alleen gebruik in overleg of volgens afspraak is toegestaan

Meer interviews

Contact T. 0299 398 900 - F: 0299 398 950 - M: info@hsb-volendam.nl - Bezoekadres - Slobbeland 10 - 1131 AB Volendam - Postadres - Postbus 8 - 1130 AA Volendam werkenbij.hsb-bouw.nl

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Ik geef toestemming voor:

Meer info