Ik heb het mooiste werk van de wereld.

Martien Weel, metselaar, HSB Volendam

Martien Weel metselt al zevenendertig jaar met veel plezier. Na afronding van de ambachtsschool zag hij als 17-jarige jongen een uitdaging in het werken met kalken baksteen. Hij ging eerst enkele jaren aan de slag bij diverse bouwbedrijven en stapte uiteindelijk over naar Deurwaarder. Binnen het metselbedrijf legt hij tot op de dag van vandaag – inmiddels bijna vijfentwintig jaar – zijn stenen. Met een onmiskenbaar West-Friese tongval stelt Martien vast: “Als je bewust met je vak bezig bent, is het goed vol te houden.”

 

Secuur werken
In zijn hoogtijdagen bij Deurwaarder gingen er met gemak duizend stenen per dag door zijn handen: “Dan ging het bij het metselen van lange muren echt om vierkante meters maken. Maar vraagt het werk om pointeren – je werkt de doorstrijkmortel dan af met een speciale roller – dan verwerk je op een dag gemiddeld zo’n vijfhonderd stenen. Verder is het natuurlijk altijd lekker als je samenwerkt met een voorman die zorgt voor een continue stroom van cement en stenen. Wat voor soort werk ik ook doe, voor mij draait het altijd om secuur werken. Of er in die jaren veel is veranderd? Vroeger deed je meer sierwerk, van rollagen tot bogen. Ik heb zelfs een keer een kantoorgebouw in Amsterdam opgetrokken uit rotsblokken. Dat vroeg echt om passen, meten en afwerken met gevoel. Waar ik uiteindelijk het liefst mee werk? Geef mij maar de handvorm baksteen.”

 

Tudor Park
Om bij te blijven, volgde Martien diverse cursussen en opleidingen: “Omdat ik nu veel meer werk met bijvoorbeeld geveldragers, overspanningen en dilataties moet je daar wel het nodige van weten. Mijn favoriete werk nu? Naar mate ik ouder ben geworden, werk ik het liefst aan het meer complexe werk. De afgelopen jaren heb ik mijn hart wat dat betreft behoorlijk kunnen ophalen binnen project Tudor Park in Hoofddorp. Dan praat je over maar liefst twaalfhonderd woningen in karakteristiek Engelse bouwstijl. Je ziet er steile daken met vlakke pannen, ramen met roede-verdelingen en opvallende schoorstenen. Tot op heden hebben wij daar maar liefst tweeënhalf miljoen stenen gemetseld. Voor een goede afstemming van het werk – we waren daar met drie bouwstromen tegelijk bezig – spraken wij tijdens de dagstart eerst alles door met de voorlieden.”

 

In de drie jaar dat Martien werkte binnen project Tudor Park was hij ook een periode uit de running. Ook al kon hij niet aan het werk, hij liet zich toch met enige regelmaat zien op het werk: “Het is belangrijk dat je contact blijft houden met je collega’s. Een praatje op kantoor, een koffie op het werk met de jongens. Toen ik uiteindelijk weer in de benen was, maakte dat de terugkeer binnen Tudor voor mij zonder meer gemakkelijker.”

Metselen is het vak van mijn hart

Meer interviews

Contact T. 0299 398 900 - F: 0299 398 950 - M: info@hsb-volendam.nl - Bezoekadres - Slobbeland 10 - 1131 AB Volendam - Postadres - Postbus 8 - 1130 AA Volendam werkenbij.hsb-bouw.nl