John van Nimwegen
John van Nimwegen, directeur WormerWonen, Wormer
Een klein jaar duurde de verbouwing van het hoofdkantoor van HSB in Volendam. Wat begon met het idee van een nieuw tapijt en een andere behangkleur eindigde in de totale renovatie van het gebouw. Van nieuwe gevelopbouw tot totale opwaardering van de binnenzijde. Hoofd Productie Eric Koning kijkt terug op een geslaagd project: “Je werkt met een team voor heel veel mensen met evenzovele wensen. Dat vraagt om flexibiliteit tot aan de dag van de oplevering.” De ervaring van uitvoerder René Sikkema op basis van vele renovatieprojecten kwam in project hoofdkantoor goed van pas: “Als je eenmaal begint met slopen, kom je altijd verrassingen tegen. Wat het probleem ook mag zijn, in goede harmonie vinden wij altijd overal een oplossing voor.”
Kolommenstructuur
De oorsprong van het bouwwerk aan het Slobbeland begint in 1984. Het was ooit bedacht als hotel, hetgeen nog terug te vinden is in de kolommenstructuur. Tien jaar later werd het bouwvolume verdubbeld door het als het ware te spiegelen. Rond de eeuwwisseling is daar nog de nieuwbouw van de afdeling werkvoorbereiding aan toegevoegd. Nadat het idee van totale nieuwbouw van het hoofdkantoor van de baan was en ook een locatie in Purmerend niet doorging, kwam het proces van de verbouw op gang. Eric Koning: “Verbouw bleek het meest kostenefficiënt en ik ben diep in mijn hart ook blij dat de kern van onze organisatie in Volendam is gebleven. Na een uitgebreide inventarisatie werd duidelijk wat de beste indeling van het hoofdkantoor zou worden. Afdelingen op de juiste plek en ook de routing op orde. Een goede binnenklimaatvoorziening en een energetische herlabeling maken het gebouw toekomstbestendig. Het interieurontwerp van binnenhuisarchitect Mascha Plat heeft gezorgd voor maximale transparantie.”
Gasloos
Reeds tijdens de sloop van binnenuit werd duidelijk dat ook de buitenschil van het pand vervangen moest worden. Dit omdat uiteindelijk toch werd besloten het pand gasloos te maken. Voor René Sikkema betekende dit verdubbeling van de projecttijd van een half jaar naar een jaar: “En natuurlijk zijn er tijdens dit soort trajecten ook altijd andere zaken die niet meevallen. Op de plek waar in 1994 twee gebouwen bij elkaar kwamen, bevond zich een zware stalen balk. Die moest eruit en daar plaatsten wij op advies van de constructeur een nieuwe kolom bij. Omdat we niet met een kraan konden werken, het pannendak bleef er onveranderd opzitten en er werd van binnenuit geïsoleerd, moest de nieuwe stalen trap in delen van binnenuit worden geplaatst en vervolgens gelast. Een deel van de oorspronkelijke houten trap is hergebruikt om het glas-in-loodraam van oprichter Hein en zijn vrouw Aagje in te vatten. Zij vormen per slot van rekening onze roots en zij verdienen een mooie plek bij de entree.”
Luchtverversing
Toen alle stenen aan de buitenzijde van het pand waren verwijderd, kondigde zich voor René de volgende uitdaging aan: “We hadden eerst het idee om de nieuwe buitengevel met drystack op te bouwen. Droogstapelen lukte niet omdat de oude kozijnen behouden bleven en de gevel om de nodige detaillering vroeg. Het toegepaste traditionele metselwerk met een iets donkere kleur steen en het frisse schilderwerk maken de gevel weer als nieuw.” Als laatste wil Eric Koning nog iets kwijt over de technische installatie: “VIAC heeft een belangrijke rol gespeeld in de keuze en engineering van de warmteterugwininstallatie en het systeem van luchtverversing. Zonnepanelen op het dak voeden onder meer alle ledverlichting in het pand en bieden de mogelijkheid van elektrisch laden van auto’s op de parkeerplaatsen. Of er nog iets te verbeteren valt? Zeker, we hebben iedereen gevraagd om verbeterpunten. Op het gebied van geluiddemping en aankleding worden er daarom hier en daar al akoestische verbeteringen doorgevoerd.”