Hout heeft absoluut de toekomst. Circulariteit in de vorm van demontabele en herbruikbare gebouwen zal steeds meer realiteit worden

Peter Kroes, adviseur HSB Ecologisch Bouwen

Gezonde woning

Vanuit passie is Peter Kroes zijn hele leven al met hout bezig: “Als kind bouwde ik hutten en toen ik eenmaal op de middelbare school zat, bouwde ik samen met mijn ouders op basis van gebinten twee woningen. Daarna deed ik opleidingen aan de Pabo, de HTS en de universiteit. Die laatste twee in de informaticahoek. Uiteindelijk rondde ik alleen de pedagogische academie voor het basisonderwijs af. Altijd bleef ik tegelijkertijd bouwen en klussen en dat leidde ertoe dat ik mijn eigen bedrijf startte: Robuust Eiken. Wat begon met de bouw van schuttingen en landhekken, eindigde met het bouwen van tuinhuizen en houtskeletwoningen. In die tijd ontstond mijn idee van de gezonde woning. Ik deed veel ervaring op met biobased materialen. Dat begon met iso-vlas, maar dat klonk te veel in na verloop van tijd. Daarna volgden houtwol, cellulose en damp-open plaatmateriaal van gips met daarin schapenwol verwerkt. Echter, impact maak je niet met het bouwen van zeven woningen per jaar, dus ik ging in de rondte kijken om mijn kennis en bevlogenheid te delen met een grote bouwer en zo kwam ik in contact met HSB.”

 

Bewustwording

De maatschappij en de politiek leggen veel druk op bouwbedrijven waar het gaat om klimaat en stikstofproblematiek. Peter Kroes ziet het als consultant onder meer als zijn taak om vanuit de organisatie de duurzame kracht van HSB te laten zien: “Traditie, innovatie, kennis en bevlogenheid, het is allemaal aanwezig. In het bouwen met hout gaat het er om dit toe te spitsen op het beste comfort voor een zo goed mogelijke prijs en een zo klein mogelijke CO²-voetafdruk. Biobased bouwen begint met bewustwording en daarom hebben we binnen HSB een werkgroep ecologisch bouwen gevormd. Iedereen in de organisatie is een schakel en van daaruit vragen wij iedereen na te denken over waar verbeteringen in het proces mogelijk zijn. Dit heeft er al toe geleid dat we van een project dat in Amsterdam wordt uitgevoerd in beton, een schaduwproject in hout hebben ontwikkeld. Het is een feit dat iedere kilo beton gelijkstaat aan een kilo CO² die de lucht in gaat. Één balkon van beton weegt zesduizend kilo. Als je die alleen al uitvoert in hout dan is de besparing enorm. Werkend langs de weg der geleidelijkheid is op de lange termijn alles mogelijk.”

 

Dutch Barn

In december 2020 verwierf HSB Ecologisch Bouwen de opdracht voor de bouw van het Dacom-hoofdkantoor in Haren. Aan dit kantoor met een vloeroppervlak van 700 m² en een inhoud van 1300 m³ werden onder meer energiezuinigheid, circulariteit en biobased als eisen gesteld, aldus Peter Kroes: “In het eerste kwartaal van 2021 wordt met de bouw van deze Dutch Barn begonnen. Houtskelet, grote glazen puien en sedumdak, hoe cool is het dat duurzaam bouwen steeds hipper begint te worden?”

Met hart en ziel biobased bouwen

Meer interviews

Contact T. 0299 398 900 - F: 0299 398 950 - M: info@hsb-volendam.nl - Bezoekadres - Slobbeland 10 - 1131 AB Volendam - Postadres - Postbus 8 - 1130 AA Volendam werkenbij.hsb-bouw.nl

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Ik geef toestemming voor:

Meer info