John van Nimwegen
John van Nimwegen, directeur WormerWonen, Wormer
In februari van dit verslagjaar is HSB lid geworden van de Circular Plastics Alliance (CPA). Daarmee verbinden wij ons aan drie doelstellingen: vermindering van het gebruik van verpakkingsmaterialen, het circulair maken van afvalstromen en het terugbrengen van transportbewegingen. Vanuit HSB trekt projectleider William Bosschaart de kar van de verduurzaming in het kader van CPA. Met Henk Kras van het gelijknamige recyclingbedrijf uit Volendam zijn dit jaar al enkele belangrijke stappen voorwaarts gemaakt: “In deze ketensamenwerking willen wij de weg van het omzetten van folie en kunststoffen tot nieuwe grondstoffen zo kort mogelijk houden. Met homogene grondstoffen als basis maken we producten die bij voorkeur meerdere keren meegaan. Denk bijvoorbeeld aan een kunststof pallet. Zo’n product heeft statiegeld en is circulair. Daarmee heeft de pallet zowel geldelijke als fysieke waarde. Kortom, wij ontwikkelen producten die beter zijn voor de kostenstructuur én bijdragen aan vermindering van CO2-uitstoot.”
Nestbare pallets
Al in 2018 startte HSB in project Vroonermeer te Alkmaar met het monitoren van afvalstromen. Nauwkeurig werd administratief in kaart gebracht wat er qua verpakkingen en ladingdragers vanuit verschillende leveranciers op de bouwplaats werd afgeleverd. William Bosschaart: “De circulaire keten in de bouw krijg je alleen maar voor elkaar als je samenwerkt met medewerkers, leveranciers en bouwcollega’s. Onze medewerkers op de bouw storten hun folies in de afvalstraat en weten inmiddels dat kozijnen uit onze timmerfabriek worden verpakt in lichtdoorlatend en uv-bestendig folie dat zij zelf hebben gerecycled. Kijken we naar de Ytongfolies zoals gebruikt door onze leverancier Xella, dan zie je dat het folie dunner en minder geel is. Door dat laatste heeft het een betere basis als nieuwe grondstof.” Henk Kras zit met alle bouwleveranciers om de tafel: “Zoals Xella, maar ook BMN. Een heel snel projectresultaat leverde in dit kader het ontwerp van een volledig gerecyclede nestbare pallet. In plaats van een vrachtwagen vol houten pallets staan er door ruimtewinst straks op diezelfde vrachtwagen diverse slagen van 67 gestapelde pallets.”
Levenscyclusanalyse
“Een plastic verpakking moet altijd traceerbaar zijn. Dat begint met scanbaarheid. Op dit moment zijn we een App aan het maken die alle plasticstromen op een bouwplaats van tevoren en achteraf kan meten. Dat maakt uiteindelijk een volledige levenscyclusanalyse, kortweg LCA, mogelijk”, aldus Henk Kras. “De wetgever eist in 2025 dat er in plastic 30% ‘recycled content’ zit. Wij zorgen er nu al voor dat er 40 tot 50% inzit en dat kan nog hoger. Je vindt het terug in zoveel verschillende materialen, van bezems en stoffer en blik tot rijplaten en palletboxen. Dat is de dubbele besparing van kosten en milieu waar ik het eerder over had.” Op de bouwplaats ervaart William Bosschaart in het stijgende percentage van plasticverzameling in de afvalstraat dat zijn collega’s steeds enthousiaster worden: “Zeker als we iedereen een keer belonen met taart. Waar wij ook aandacht voor hebben, is het aantal logistieke bewegingen op de bouwplaats. Samen met bijvoorbeeld BMN creëren wij logistieke hubs. Via centrale distributiepunten komen er voortaan niet gemiddeld zestien vrachtwagens per dag op het werk, maar slechts enkele trucks gevuld met circulair bags.” Binnen project Vroonermeer is veel ervaring opgedaan met afvalscheiding. In 2022 wordt gestart met project Fridtjof Nansenhof in Amsterdam. “We gaan dan volledig circulair werken met behulp van LCA”, gaat William Bosschaart vol enthousiasme door. “Leverancier wat kom jij ons allemaal brengen? Op hoeveel pallets, hoeveel folie zit daar omheen? Ook met anderen, van stukadoor tot loodgieter, gaan wij dit gesprek aan. Samen met elkaar afspraken maken voor een duurzamere toekomst, het is een continu proces waarin nog een wereld is te winnen.”