Je moet je niet gek laten maken en gewoon heel nauwkeurig blijven werken.

Sebastiaan Veerman, Daniël Wit en Wim Aafjes, kraanmachinisten

Ze torenen boven veel projecten uit: hijskranen. HSB heeft de beschikking over drie torenkranen op rupsonderstel en een torenkraan op wielen. Kranen met een hijshoogte die varieert van 0 tot 36 meter en met 30 meter lange gieken die volledig in de rondte kunnen draaien. Dikke hijskabels op katrollen worden met behulp van elektromotoren keer op keer op- en afgerold om ladingen tot maximaal 6000 kg door de lucht te verplaatsen. Kraanmachinisten Sebastiaan Veerman, Daniël Wit en Wim Aafjes weten als geen ander hoe je allerlei bouwmaterialen met behulp van diverse hijs- gereedschappen op de gewenste werkplek kunt krijgen.

 

Focussen
Sebastiaan begon zeventien jaar geleden als timmerman bij HSB, maar koos na twee jaar voor de opleiding tot machinist: “Mijn vader is ook kraanmachinist geweest bij HSB en die had het altijd naar zijn zin. Hij voetbalde tot zijn vijfenvijftigste, dus op een kraan blijf je kennelijk fit, dacht ik. Nee hoor, ik hou ervan om mezelf te focussen op mijn werk. Ik wil het zo precies mogelijk doen en vooral geen foutjes maken want dan heb je voor je het weet een heleboel schade. Iedere dag is anders. De ene keer ben je beton aan het storten en de andere keer ben je elemen­ ten aan het plaatsen.”

 

Joysticks
Op dit moment pendelt Sebastiaan heen en weer tussen de projecten Westerwal in Beverwijk en Lincolnpark in Hoofddorp. De torenkranen waarmee hij werkt, stuurt hij radiografisch aan via een draagbaar bedieningspaneel: “De twee joysticks zijn het belangrijkste. Op aanwijzing van een collega zorg ik dat een lading kalkzand­ steen op zijn plek komt. Mijn mooiste klus in 2018 vond ik het werken op de ingehuurde 45 meter kraan in project Holland Park. Dan zit je lekker hoog en droog in je cabine en klim je alleen af en toe naar beneden om samen met je collega’s een boterham te eten en koffie te drinken.”

 

Veiligheid
Wim is kraanmachinist sinds 1990 en vierde onlangs zijn 12,5 jarig jubileum bij HSB. Hij houdt van de variatie in zijn werk. De ene keer zit hij lekker met de radio aan hoog in de cabine en de andere keer slaat hij staand op de grond allerlei last aan: “Afhankelijk van het bouwmateriaal dat gehesen wordt, gebruiken we een palethaak, strop of klem. Veiligheid staat bij ons hoog in het vaandel. Hijsen doen we tot windkracht 7 en als de giek bij­ voorbeeld te zwaar zou worden belast, stopt de kraan er direct mee.” Bijzonder vond Wim project Vivre in Aalsmeer: “Omdat ik daar met de rupskraan heel veel staaldelen en gestapelde kozijnen precies op de plek moest krijgen.”

 

Uitzicht
Daniël is achttien jaar allround kraan­ machinist, waarvan ruim een jaar bij HSB. Het werken hoog boven de grond verveelt hem geen moment: “Het draaien is afwisselend en in veel gevallen heb je ook een prachtig uitzicht. Hoe moeilijk de hijsklus ook is, het lukt altijd wel. Wat soms een beetje extra werkdruk geeft, is presteren onder tijdsdruk. Dan moet je je niet gek laten maken en gewoon heel nauwkeurig blijven werken. Vooral goed contact houden met je collega op de grond die aanwijzingen geeft.” Binnen project Groene Linten in Haarlem verzorgde Daniël met de rupskraan al het hijswerk: “Dat was mijn leukste project, werkelijk alles liep daar op rolletjes.”

Het werk van kraandrijvers, geen dag zonder hoogtepunten

Meer interviews

Contact T. 0299 398 900 - F: 0299 398 950 - M: info@hsb-volendam.nl - Bezoekadres - Slobbeland 10 - 1131 AB Volendam - Postadres - Postbus 8 - 1130 AA Volendam werkenbij.hsb-bouw.nl

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Ik geef toestemming voor:

Meer info