Bij restaureren en renoveren komt veel duurzaamheidsonderzoek kijken.

Marc Bohle

Op 1 september 2021 werd Marc Bohle Gevelwerk en Onderhoud officieel onderdeel van HSB. In een straal van vijftig kilometer rond de hoofdstad, en steeds vaker daar buiten, verzorgt dit in 1998 opgerichte Amsterdamse bedrijf voor zowel de particuliere als de zakelijke markt restauratiewerk en onderhoud aan – met name de buitenschil van – gebouwen. Marc Bohle: “Wij werken van oorsprong veel in de oudbouw, maar ook de nieuwbouw weet ons steeds vaker te vinden. Bij restaureren en renoveren komt veel duurzaamheidsonderzoek kijken. In de nieuwbouw spelen sterkte en levensduur ook een belangrijke rol. Ik heb altijd een grote interesse gehad in techniek en de chemie die daarachter zit. Dit is een zeer specialistisch en tegelijkertijd veelzijdig werkgebied. De ene keer gaat het om de analyse van eeuwenoude mortels en de andere keer buig je je over de hechtingsproblematiek van moderne steenstrips.”

 

Restauratieschool?
Het vakmanschap van Marc Bohle Gevelwerk en Onderhoud richtte zich tot op heden voor zestig procent op monumenten, dertig procent op renovatie en tien procent op nieuwbouw. “Of die verhouding in de toekomst gaat veranderen, weten we nog niet”, zegt Marc Bohle. “Wij zijn van huis uit gewend te werken met een flexibele schil van medewerkers. Als het bijvoorbeeld eens flink koud wordt in de winter, dan zijn wij goed in het omschakelen naar binnenwerk. Denk aan het afdichten van kelders, het oplossen van vochtproblemen of het verrichten van na-isolatie. Dat hier kansen liggen in verdieping van de samenwerking tussen Bohle en Deurwaarder ligt voor de hand. Onze vakkennis is zeker goed te gebruiken in de nieuwbouw door Deurwaarder. Omgekeerd zouden metselaars die aan het eind van hun carrière zitten, kunnen worden omgeschoold om zich meer te richten op het minder zware restauratiewerk. Een Restauratieschool naast de bestaande Metselschool van HSB zou zomaar een nieuwe interne opleiding kunnen zijn?”

 

Metaheirhuizen
Op naam van Marc Bohle Gevelwerk en Onderhoud staat een imposante reeks van restauratie- en renovatiewerken. In Amsterdam werd onder meer gewerkt aan de Sonesta-koepel, een synagoge en het oude gemeentearchief aan de Amstel. “Buiten de stad herstelden wij onder meer de Laurentiuskerk in Weesp, de sluis van Muiden en Slotje Brakestein in Oosterhout. Zeer uitdagend waren ook de restauraties van Metaheirhuizen op Joodse begraafplaatsen in onder meer Diemen en Muiderberg. Dat bestond uit voeg- en metselwerk en natuursteenrestauratie, maar ook het herstel van de brugstaven waarop de glas-in-loodramen worden gemonteerd.” Kijkend naar werk dat in 2021 is gerealiseerd, noemt Marc Bohle een restauratiewerk en een nieuwbouwklus: “Voor ProRail verzorgden wij het herstel van Amsterdam CS waar dit de van het pand weggehaalde bovenleidingen van het gemeentelijk vervoersbedrijf betrof. Voor het ernaast gelegen hotel DoubleTree van Hilton deden wij al het gevelwerk.”

Marc Bohle ervaart hernieuwde energie door de overname van HSB: “Samen verbeteren wat we doen in een prettige werksfeer. Restaureren en renoveren vragen om een duurzame visie en daarom zijn we nu in het kader van de energietransitie onder meer bezig met het verder ontwikkelen van werkprocedures en werkwijzen. En omdat er nu vanuit HSB meer organisatorische back-up is, kan ik mij meer richten op het geven van klantadvies en het maken van specifieke prijsopgaven en plannen. Van overheid tot particuliere beleggers, als je bedenkt hoeveel werk er nog te doen valt aan oude sluizen, kademuren, bruggen en gebouwen, dan zijn wij nog lang niet klaar met elkaar.”

Gevelwerk en onderhoud vragen om specialisme én veelzijdigheid

Meer interviews

Contact T. 0299 398 900 - F: 0299 398 950 - M: info@hsb-volendam.nl - Bezoekadres - Slobbeland 10 - 1131 AB Volendam - Postadres - Postbus 8 - 1130 AA Volendam werkenbij.hsb-bouw.nl

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Ik geef toestemming voor:

Meer info