Put your money where your mouth is.

Janneke Hadders, CEO Dacom Farm Intelligence

De voorouders van Janneke Hadders waren generaties lang akkerbouwers in Zuidoost Drenthe. Jan, de vader van Janneke, was echter een agrariër die niet alleen op zijn landerijen te vinden was. In het begin van het digitaliseringstijdperk paste hij computerinformatie toe op de bedrijfsvoering van collega akkerbouwers en hemzelf. Dataverzameling op de percelen gecombineerd met algoritmen van computers zorgden voortaan voor betere teeltbeslissingen en verhoogde opbrengst. Onder de naam Dacom groeide het bedrijf sinds 1987 uit tot een voorhoedespeler in de agro-ict. Zozeer zelfs dat er op het Nesciopark in Haren nieuwbouw moest worden gepleegd. Janneke Hadders: “Wij droomden van een boerderijachtig, duurzaam gebouw met uitzicht op weilanden. ‘Put your money where your mouth is’, is een uitdrukking die ik van mijn vader heb geleerd. Dat uitgangspunt is waarheid geworden in Dutch Barn Dacom.”

 

Houtskeletbouw
Via de makelaar van het aangekochte perceel in Haren kwam Janneke in contact met Peter Kroes, toen nog actief in Veenhuizen: “Als voorloper op het gebied van ecologisch bouwen, maakte Peter op basis van houtskeletbouw standaard eigenlijk al wat wij in gedachten hadden. Blauwdruk Architecten uit Peize tekende ons nieuwe kantoor als dubbele schuur. Mijn vader heeft ooit in Canada gewerkt en de typische Dutch barn zoals je die daar wel vindt, vormde de basis voor het ontwerp. Inmiddels was het bedrijf van Peter ondergebracht bij HSB Ecologisch Bouwen en zo kon Kakes-Deurwaarder uiteindelijk met de bouw aanvangen. Dat ging allemaal in goed overleg en na oplevering hebben we de laatste puntjes ter verbetering doorgelopen. Wat er ook moest gebeuren, de bouwers maakten het in orde. Vanwege de hoge glazen puien en de akoestiek van hout zijn we nu nog bezig met de laatste puntjes op het gebied van warmtehuishouding en geluidsreflectie.”

 

Gezond werkklimaat
“Net zoals de landbouw een duurzame uitdaging heeft, zo heeft Dacom die ook”, gaat Janneke Hadders verder. “Ons statement was dan ook een CO2-neutraal kantoor te bouwen. Alleen voor de vloer is beton gebruikt, voor de rest is CO2 tijdens het groeiproces van de bomen al voor een groot deel opgeslagen in de gebinten. Het gebouw is gasloos en er is een warmtepomp voor verwarming en tijdens warme dagen zorgt datzelfde systeem voor verkoeling. Door het gebruik van bio-based isolatiematerialen zoals pulp is het pand damp-open. Dat laatste zorgt voor een natuurlijke warmte- en vochtregulering binnenshuis die door alle medewerkers als zeer aangenaam wordt ervaren. Het is de combinatie van gezond werkklimaat en huiselijkheid die er voor zorgt dat iedereen graag op kantoor werkt. Ook aan de buitenkant straalt de duurzaamheid er vanaf. Dat komt door de houten gevels en het sedumdak. Het dak zorgt voor de opvang van water en is bovendien warmte- en geluidswerend.”

Dutch Barn Dacom: duurzame broedplaats voor agro-ict

Meer interviews

Contact T. 0299 398 900 - F: 0299 398 950 - M: info@hsb-volendam.nl - Bezoekadres - Slobbeland 10 - 1131 AB Volendam - Postadres - Postbus 8 - 1130 AA Volendam werkenbij.hsb-bouw.nl

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Ik geef toestemming voor:

Meer info