Doorzetten in verbondenheid maakt het verschil

Sjoerd Soeters, Architect, PPHP

De menselijke maat, het menselijke welbevinden en daarmee een gelukkige samenleving, het zijn de hoofddoelstellingen van het Amsterdamse architectenbureau Mollink Soeters PPHP. Een goed uitgangspunt voor samenwerking met de betrokken bouwers uit Volendam? Sjoerd Soeters antwoordt direct: “HSB en ons bureau hebben een mooie reeks projecten met elkaar tot stand gebracht. Het meest recente project is Gouwpark in Zaandam dat in 2019 echt van de grond gekomen is.”

 

Eerst enkele projecten waarmee PPHP (Pleasant Places Happy People) en HSB aan de weg timmerden: “In het oostelijk deel van Amsterdam Oostpoort bouwde HSB drieëntwintig riante kadewoningen aan de Ringvaart die in 2016 werden opgeleverd. Wij ontwierpen deze eengezinswoningen die doen denken aan de voormalige industriebebouwing van de Oostergasfabriek.” Voor Inverdan, het stedenbouwkundig herontwikkelingsplan van het centrum van Zaanstad, tekende Sjoerd Soeters het masterplan. Van 2001 tot 2015 was hij als supervisor betrokken bij de uitvoering van het plan: “HSB kwam in 2013 als bouwer aan tafel met het ondertekenen van de ontwikkeling Kop Noordschebos. Neelu Boparai heeft voor die plek Romanov ontworpen. Dit door HSB opgeleverde woongebouw in de stijl van de Zaanse huisjes is een zeer geslaagde tegenhanger van het hotel geworden dat daar tegenover staat.”

 

Hands-on
Inverdan kwam niet zonder slag of stoot van de grond. Als ‘tekenend secretaris’ moest Sjoerd Soeters in de beginfase de cynische Zaankanters zien te overtuigen: “Bij iedere bijeenkomst die er in Zaandam was, deed ik mijn verhaal. Zo ging het schetsende voort totdat er binnen een jaar een plan lag waar iedereen het mee eens was. Alles draait om samenwerken, je krijgt niets voor elkaar zonder publieke continuïteit én de garantie van private investeringen. Dit laatste toonde HSB tijdens de crisis in de bouw toen de ontwikkeling van Noordschebos stagneerde. Omdat HSB, net als wij, van het type hands-on is, ging ik regelmatig naar Volendam om het project door te spreken en de voortgang te behouden. Zo maakte doorzetten in verbondenheid, in een typisch dorpse en familiaire sfeer, het verschil.”

 

Gouwpark
Ook in Holland Park, het stedelijke dorp Diemen, kruisen de wegen van PPHP en HSB elkaar. Sjoerd Soeters en Maudy Dekkers maakten het stedenbouwkundige plan en het beeldkwaliteitsplan voor dit project in het noordoostelijke deel van Amsterdam: “Heel blij waren wij toen HSB na het failliet van Bouwbedrijf Moonen in opdracht van Woningborg de bouw van driehonderdtwintig appartementen wilde overnemen. Het is precies die daadkracht waarmee HSB ook de tender van het oude ziekenhuis van Zaandam won. Voor project Gouwpark dat daar gerealiseerd wordt, maakte PPHP zowel het stedenbouwkundig plan als het ontwerp van de appartementen en de woningen. In het plan van tweehonderdvijftig woningen worden voor een gevarieerde doelgroep verschillende woonmilieus gerealiseerd. Van sociaal en gestapeld tot grondgebonden en vrijstaand.”

 

Ensemblebouw
“Ieder deel van het plangebied vroeg om een specifieke invulling”, aldus Sjoerd Soeters. “Om te beginnen, hebben wij het plein van het nieuwe ZMC verbonden met de Heemtuin. Verder beoogt het hoogste bouwvolume in kleur en vorm te communiceren met het tegenoverliggende ZMC. We beginnen als het ware hoog en bouwen laag af naar het oosten. Parallel aan het Gouw vormen de kadewoningen een gezicht naar het water en de fietsroute. Langs de Heemtuin opent het plan zich met losstaande parkvilla’s. Het binnengebied bestaat voornamelijk uit rijwoningen die de openbare ruimte inkaderen. Deze zijn als één geheel ontworpen volgens de principes van ensemblebouw en vormen architectonisch en stedenbouwkundig een verbinding tussen de randen van het plan. Vriendelijk en gevarieerd, zo laat Gouwpark zich het beste typeren.”

Doorzetten in verbondenheid maakt het verschil

Meer interviews

Contact T. 0299 398 900 - F: 0299 398 950 - M: info@hsb-volendam.nl - Bezoekadres - Slobbeland 10 - 1131 AB Volendam - Postadres - Postbus 8 - 1130 AA Volendam werkenbij.hsb-bouw.nl

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Ik geef toestemming voor:

Meer info