De vele nieuwe projecten hebben de belofte waargemaakt en ook voor 2017 en 2018 is de orderportefeuille goed gevuld.

Henk van Zandvoort, commissaris HSB, Volendam

In de HSB skybox van het AFAS Stadion zitten directie en raad van commissarissen van HSB bijeen. De vergadering is voorbij, de schaal met broodjes is bijna leeg en de laatste slokken koffie worden genuttigd. Voordat directiesecretaresse en notulist Sita Weel aan het eind van de dinsdagmiddag de muziek van Hollandse bodem iets luider zet, geven alle aanwezigen hun terugblik op het HSB-jaar 2016.

 

Uit de monden van commissarissen Vermeend en Van Zandvoort klinkt alom tevredenheid. Willem Vermeend: “De cijfers zijn beter dan verwacht en het lijkt wel of iedereen bij HSB wil werken; de saamhorigheid is groot. Daarnaast wordt energieneutraal bouwen steeds belangrijker!” Ook Henk van Zandvoort beaamt dat het een goed jaar is geweest: “De vele nieuwe projecten hebben de belofte waargemaakt en ook voor 2017 en 2018 is de orderportefeuille goed gevuld. Enig zorgpunt? Wij moeten oog blijven houden voor de druk op de plancapaciteit en de rentestijging op de middellange termijn.

 

Dinsdag 15 november 2016 staat André Vos nog helder voor de geest want op die datum behaalde HSB als een van de vijf genomineerde bedrijven de derde plaats van de Cobouw Award: “Het is de bevestiging dat HSB het kennelijk goed doet. Voor ons was 2016 echt het jaar dat we de crisis uitkwamen. Met het hele team van mensen dat bij ons werkt is dat gelukt, we hebben het samen gedaan! Dat geeft een gevoel van euforie en geruststelling. Het doel was onze mensen nog meer te boeien en te binden. Loopbaanbegeleiding en het bieden van toekomstperspectief stonden zoals altijd ook in 2016 hoog op de agenda. Onze uitdaging is ook nu weer om te kunnen blijven bouwen wat de markt vraagt.”

 

“Onze uitdaging is ook nu weer om te kunnen blijven bouwen wat de markt vraagt.” Peter Maalman kijkt met zichtbare trots terug op project Y-City op het Zeeburgereiland in Amsterdam: “Prachtig project; goed verkocht en goed en snel gebouwd. De toename van eigen ontwikkeling heeft bijgedragen aan onze omzetgroei van ruim 10 procent. De verkoop van woningen gaat boven verwachting door de lage hypotheekrente. Verder spreekt duurzaamheid huizenkopers aan vanwege de 0,5 procent rentekorting bij groen hypotheken die zij krijgen als de woning een extra lage EPC waarde heeft. Daarom gaan wij op duurzaamheid in de aankomende jaren nog meer onze pijlen richten.”

 

Ook in 2016 hield Nico Klouwer de vinger aan de financiële pols. Kritisch als altijd is hij op het geld: “Wij blijven investeren, maar vuistregel is dat wij alleen geld uitgeven dat wij eerst verdiend hebben. En ook al gaat het beter in de sector, wij blijven altijd scherp op de financiële positie van leveranciers en onderaannemers. Met een gezonde spreiding van eigen ontwikkeling en bouwen voor derden heb ik alle vertrouwen in de positie van HSB.”

 

Camiel Honselaar ziet de 124 koop- en huurappartementen van respectievelijk Twister en Tango in Haarlem als het meest bijzondere project dat in 2016 is gestart: “De ronde vorm van deze woontorens is uniek en zeker niet de meest geëigende vorm voor een gebouw. Daar zijn wij nog tot 2018 mee zoet. Sprekend over sociale woningbouw staat het in 2016 opgeleverde project ‘Met stip Wonen Noord’ in Wormer als project bij mij op nummer één. Gewoon omdat het goede kwaliteit woningen voor een prima prijs geworden zijn. Ook heb ik bij dit project de samenwerking met de opdrachtgever als buitengewoon prettig en doelgericht ervaren. Als derde project noem ik graag nog Blok 8; ‘de Zeebonk’ op Zeeburgereiland. Waar vind je 35 vrije sector huurappartementen met zulk mooi metselwerk van gemêleerde stenen?”

Henk van Zandvoort

Meer interviews

Contact T. 0299 398 900 - F: 0299 398 950 - M: info@hsb-volendam.nl - Bezoekadres - Slobbeland 10 - 1131 AB Volendam - Postadres - Postbus 8 - 1130 AA Volendam Website: Ratio Design