John van Nimwegen
John van Nimwegen, directeur WormerWonen, Wormer
Hus Smid, bedrijfsleider van Deurwaarder, heeft alle doelstellingen voor 2021 samen met zijn honderd eigen medewerkers en honderdveertig ingehuurde mensen behaald. Hij zegt het met de bekende West-Friese nuchterheid: “Ondanks corona hebben wij alle opdrachten goed kunnen plannen en uitvoeren. Wij houden altijd goed contact met de opdrachtgever en wat wij zeggen, komen wij na. Gewoon kwaliteit leveren. Dat kan natuurlijk niet zonder goede collega’s. Ook daar zijn wij heel zuinig op en wij doen alles ter versteviging van de onderlinge band.”
Onderscheidend
Afgelopen jaar verrichte Deurwaarder zo’n veertig procent werken voor HSB en het overige deel kwam vanuit andere marktpartijen. “Of het nu Gouwpark in Zaandam of Tudor Park in Hoofddorp is, het werk mag nooit stilvallen. Dat is veel te kostbaar. Flexibel zijn en blijven innoveren, dat is de kunst. Veel van mijn werk zit in het schuiven in de planning en ik zorg altijd voor een extra schil aan mensen.” Op de vraag waar de kracht van het grootste metselbedrijf nog meer ligt, komt het antwoord snel: “Onze omvang telt en daardoor vraagt men ons ook voor grote en moeilijke werken. Verder zijn wij onderscheidend in logistiek en ons tempo ligt hoog. Het belangrijkste is dat wij goed zijn in het boeien en binden van eigen en externe medewerkers. Zij staan op de eerste plaats. Wij vinden het leuk om iedereen op het werk af en toe eens extra te verwennen. Met verse aardbeien, jus d’orange, broodjes of snert. In april hebben we bossen bloemen uitgedeeld, daar wordt het thuisfront ook enthousiast van.”
Hefsteigers
Als geen ander weet Hus Smid op de werkplek doorlopend de nodige verbeteringen aan te brengen. “Voor het koelvest dat gedragen kan worden op warme dagen ondervond ik nog weinig enthousiasme bij de mensen. Meer succes had de invoering van het kratjessysteem, met of zonder rails, op de steigers. Hierdoor staan de stenen hoger klaar om ze gemakkelijker te kunnen verwerken. Ook het werken met hefsteigers komt goed van de grond. Daarmee metsel je altijd op de juiste hoogte en je hoeft niet meer te bukken. De schonere werkvloer maakt het ook nog eens veiliger. In het begin moest ik de mensen er extra bij betrekken omdat de hefsteiger meer planning vraagt op het gebied van de bemensing en de duur van het gebruik. Een andere nieuwigheid is het gebruik van het exoskelet. Het gebruik van deze lichamelijke ondersteuning hangt af van het type werk. Van de mensen die veel boven hun hoofd moeten werken en het exoskelet hebben gebruikt, krijg ik positieve reacties.”
E-Board
Over vernieuwingen zoals Drystack, ClickBrick en E-board is Hus helder: “Bouwen met Drystack is veilig, duurzaam en milieuvriendelijk, maar je moet nog steeds achteraf voegen. Misschien dat ClickBrick, het droogstapelen van bakstenen, met de introductie van een waalformaat interessanter wordt, maar de nummer 1 is nu de combinatie van gevelisolatie en gevelafwerking van E-Board. Die laatste passen we nu op vijf projecten toe. Of we voor al dit werk nog voldoende mensen kunnen werven? Onze Metselschool gaat redelijk goed door. Er zitten nu zes man op een werk in Utrecht. Een bijzondere nieuwe collega is de zeventienjarige Brian. Via hem hebben wij er vier nieuwe mensen bijgekregen met totaal verschillende achtergronden buiten de bouw. Via mij en Brian werden zij geïnformeerd over de specifieke werkwijze van HSB. Als zij na een half jaar een beetje zijn ingewerkt, doe ik een evaluatie met ze over de verdere mogelijkheden en verdiensten. Mensen behouden blijft een uitdaging.”