Wij zijn een praktisch denkende organisatie die complexe vragen van klanten begrijpbaar en vernieuwend vertaalt voor de klant.

Wouter van Rossum, Kiki van der Veen, Paul Vink, Adviseurs installaties, directeur VIAC

Vindingrijkheid en verbindend is de slogan van het Houtense adviesbureau voor installaties en bouwfysica VIAC. Vijfentwintig jaar geleden opgericht door Paul Vink en inmiddels uitgegroeid tot een bureau met vijfentwintig mensen in dienst: “Wij zijn een praktisch denkende organisatie die complexe vragen van klanten begrijpbaar en vernieuwend vertaalt voor de klant. Op het vlak van installatietechniek en bouwfysica zijn wij actief in heel Nederland. Ons beter verzorgde en meer gedetailleerde tekenwerk onderscheidt ons van collega-adviseurs. Want de keuze voor een installatie is nooit standaard.”

 

Technisch ontwerpboek
“Omdat HSB meer grip wilde krijgen op installaties, van inkoop tot plaatsing, nam André Vos eind 2019 het initiatief tot overname van VIAC. Dit werd op 1 januari 2020 geformaliseerd, waardoor VIAC eigendom werd van HSB Participaties”, aldus Paul Vink. “Natuurlijk moesten wij wennen aan elkaars bedrijfscultuur, maar HSB en VIAC zijn beide no-nonsense-organisaties die hun vak verstaan. Wij zoeken de verbinding en worden ons er steeds bewuster van dat we deel zijn van een groter geheel.” Wouter van Rossum is binnen VIAC verantwoordelijk voor de aansturing, planning en coördinatie van projecten. Samen met HSB werkte hij met zijn werkgroep aan de ontwikkeling van een installatietechnisch ontwerpboek: “Om nóg meer grip op installaties te krijgen en HSB vóóraf te helpen bij de invulling van de werkplekstrategie. Van nutsvoorziening tot verlichtingsplan, het staat allemaal in dit technische ontwerpboek dat volledig is getoetst aan de voorschriften. We borgen hiermee risico’s om een goede output te krijgen en het zal er ook toe leiden dat op voorhand veel vragen voor bijvoorbeeld de afdeling Nazorg van HSB hiermee worden ondervangen.”

 

Werkgroep duurzaamheid
Kiki van der Veen is adviseur installaties en bouwfysica. Naast warmte, lucht, vocht en licht in en om gebouwen vormt ook brandveiligheid, akoestiek en duurzaamheid haar aandachtsgebied: “Bouwfysica raakt aan alle bouwkundige aspecten waar HSB mee te maken heeft. Op basis van regelgeving worden installaties steeds complexer. De vragen die dit bij HSB oproept, kan VIAC mede beantwoorden. Het onderlinge contact wordt steeds beter. Zo vinden wij elkaar al prima in de werkgroep duurzaamheid waarin kennis en ideeën worden uitgewisseld. In 2021 hebben wij ook samengewerkt in de ontwikkeling van projecten zoals Centrumeiland en Fridtjof Nansenhof in Amsterdam voor respectievelijk Ymere en Eigen Haard. Ook in de ontwerpfase van het Haarlemse project De Schrijvers van Pré Wonen is onze expertise gedeeld met HSB.” Paul Vink noemt twee transformatieprojecten waarin VIAC en HSB veel van elkaar geleerd hebben: “Het verbouwen van het eigen kantoor van HSB betekende een installatietechnische megatransformatie door het gasvrij maken. In de voorbereiding van Brisk Amstel III is geadviseerd over de installatietechniek.”

 

Naast het delen van kennis op installatietechnisch- en bouwfysisch vlak is de samenwerking ook gericht op het versterken van organisatorische zaken. Kiki ziet binnen VIAC kansen op het vlak van ondernemerschap bij haar collega’s: “Zodat we nóg meer verantwoordelijkheid durven te gaan nemen.” Wouter meent dat ook de persoonlijke en digitale samenhang verder kan worden ontwikkeld: “Wij hadden zelf geen afdeling HR en hopen daar in de toekomst via HSB voordeel van te gaan hebben. En zoals we elkaar steeds meer gaan vinden op installatietechnisch en bouwfysisch gebied, zo gaan wij ook samenwerken aan de verdere verbetering van onze IT. Kortom, ook intern uitdagingen genoeg!”

De keuze voor een installatie is nooit standaard

Meer interviews

Contact T. 0299 398 900 - F: 0299 398 950 - M: info@hsb-volendam.nl - Bezoekadres - Slobbeland 10 - 1131 AB Volendam - Postadres - Postbus 8 - 1130 AA Volendam werkenbij.hsb-bouw.nl

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Ik geef toestemming voor:

Meer info