Heb je een klein kuchje of lichte koorts, dan geldt direct: blijf thuis en laat je testen.

Wim de Boer, projectleider Veiligheid, Gezondheid & Milieu (VG&M), HSB

Sinds 2011 is Wim de Boer projectleider Veiligheid, Gezondheid & Milieu (VG&M) binnen HSB. In de uitvoering van zijn functie staat hij niet alleen. Directe ondersteuning krijgt Wim onder meer vanuit
het secretariaat, de afdelingen en de projectleiders: “VG&M is in het belang van alle collega’s. Ook stellen overheid en afnemers steeds meer eisen op dit vlak. Van ISO 45001 tot alle maatregelen die we in het kader van COVID-19 sinds maart 2020 hebben genomen. Dat laatste was nog een hele uitdaging.”

 

Gezondheid en milieu hangen volgens Wim nauw met ­elkaar samen: “MVO hebben wij sinds jaar en dag hoog in het vaandel en wij zijn bovendien van huis uit zuinig. Wij hebben een hekel aan verkwisting. Onze eigen personenauto’s en busjes zijn zoveel mogelijk hybride en de vrachtwagens voldoen aan de hoogste normen qua brandstofverbruik. Op de werf en op onze projecten doen wij aan gescheiden afvalopslag. Gecertificeerde bedrijven voeren het uiteindelijk af. Als er wordt gewerkt met gevaarlijke stoffen, gebruikt iedereen persoonlijke beschermingsmiddelen.
Zo bezien hebben gezondheid en milieu continu onze aandacht.”

 

Coronaplan

Wim de Boer is zich er dag in dag uit van bewust dat er dingen kunnen gebeuren die niet direct in de lijn der verwachting liggen, maar een pandemie daar had hij geen ervaring mee: “Wat gaan we doen? Zijn er richtlijnen? We lieten ons informeren door het RIVM en richtten meteen een speciale interne werkgroep op. Daarin hebben wij elkaar intensief bijgepraat om vervolgens te komen tot een Coronaplan de campagne. Om veiligheid en gezondheid bij iedereen goed tussen de oren te krijgen en te houden, hield de directie vanaf de uitbraak iedereen continu op de hoogte via ons intranetportaal InSite.”

 

Informeren

Alle kantoormedewerkers werkten vanaf dag 1 thuis en op de projecten werd iedereen geïnformeerd via bulletins bij de toegangspoorten en op de deuren van alle keten. “Van het houden van afstand tot het gebruik van desinfecterende spray en mondkapjes. We hebben méér bouwketen geplaatst, zorgen voor optimale ventilatie, schaften in shifts en als het even kan doen wij dat buiten. Ook rijden we tijdelijk individueel naar de werken. Leveranciers en overige derden komen zo min mogelijk het bouwterrein op en als er iets is in de manier waarop iemand zijn werk doet, dan wordt dat – op afstand – besproken met de uitvoerder.”

 

Testen

Op het hoofdkantoor ging het niet anders toen we ook daar naar verloop van tijd ook weer gedoceerd aan de slag gingen, zegt Wim: “Je bent thuis misschien wat productiever, maar je gaat je collega’s al snel missen. Om zaken in goede banen te leiden, laten we minder mensen in de spreekkamers en overleggen we veel online in Teams. Ook hebben we een aparte vergaderunit geplaatst om, als het echt moet, daar met externe partijen te kunnen vergaderen. We trokken lijnen en zorgden voor eenrichtingsverkeer. Verder zetten we de airco uit en deden we de ramen open. We zijn allemaal nóg meer heer – en dame – in het onderlinge verkeer geworden. En heb je een klein kuchje of lichte koorts, dan geldt direct: blijf thuis en laat je testen.”

Bouwen in tijden van ­Covid-19

Meer interviews

Contact T. 0299 398 900 - F: 0299 398 950 - M: info@hsb-volendam.nl - Bezoekadres - Slobbeland 10 - 1131 AB Volendam - Postadres - Postbus 8 - 1130 AA Volendam werkenbij.hsb-bouw.nl

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Ik geef toestemming voor:

Meer info