Samenwerken in dialoog is de crux van ons partnerschap

Neelu Boparai, directeur Boparai Associates

In Weidevenne te Purmerend heeft HSB zo’n tweeduizend woningen en appartementen gebouwd. Veel daarvan zijn ontworpen door Boparai Asso- ciates uit Oostzaan. Het was tijdens de ontwikkeling van deze VINEX-locatie dat Neelu Boparai, inmiddels directeur van het architectenbureau, in con- tact kwam met HSB: “Dat was in 1997 en ik was nog maar net in dienst bij mijn vader. Het toenmalige bureau was vooral binnenstedelijk actief en ook hadden wij bekendheid als ontwerpers van hotels. Weidevenne was onze eerste VINEX-opgave en daarin hebben HSB en Boparai voor het eerst met elkaar te maken gekregen. Vanaf dat moment is er gebouwd aan een lange, vaste en hechte relatie waarbij wij inmiddels elkaars bondgenoten zijn geworden. Wij staan beiden voor lange samenwerkingsverbanden.”

 

Romanov
Door de jaren heen raakte Neelu Boparai onder de indruk van de capaciteiten van HSB: “Zij zien altijd kansen, er bestaan geen onmogelijkheden. Het is een ingenieus bedrijf dat op de meest onver­ wachte momenten laat zien wat zij zoal in huis hebben. In de oplossingen van details herken je hun zorgvuldigheid van werken. Sinds onze eerste gezamenlijke ontwikke­ ling in Weidevenne is voor mij de hechte band met HSB echt ontstaan. Vanaf dat moment gingen wij steeds vaker samen schetsend aan initiatiefplannen werken die in veel gevallen leidden tot concrete opgaven. In goede tijden, maar ook tijdens de crisis hebben wij elkaar vastgehouden en daardoor versterkt. Samenwerken in dialoog is de crux van ons partnerschap. We zijn strategische partners van elkaar geworden. Welke opdracht van HSB voor mij een van de hoogtepunten is? Dat is Romanov omdat het voor ons als Zaans bureau het eerste project in het Zaanse was. Mijn eerste gedachte was: alles in het groen, hoe ga ik dat doen? In de spirit die HSB ademt, hebben wij ervoor gekozen om de Zaanse architectuurstijl te omarmen en er iets moois van te maken. Inmiddels weet ik dat het een mooi bouwwerk is dat zich goed voegt in de omgeving.”

 

Limmer Linten
Blok C in Osdorp – zie het interview met Danny Wijnbelt van Eigen Haard elders in dit jaarverslag – steekt er voor Neelu Boparai om andere redenen bovenuit: “In de eerste plaats omdat ik het zo knap vind dat HSB op basis van vertrouwen in een eerder werk van de woning­ corporaties Eigen Haard en Stadgenoot daar weer een vervolgopdracht kreeg. In dit project hebben wij samen op een slimme manier met metselwerk gespeeld zonder dat het kostenverhogend werkte. En dan zie je ook wat de metselaars van HSB in huis hebben. Een mooie rijke steen met een diepe voeg en het spelen met metselverbanden, daar draaien zij hun hand niet voor om. Zo krijg je altijd werk dat smoelt. Een meer landelijk project waar ik ook trots op ben, is Limmer Linten. Daar is de aansluiting bij het bescheiden eigene van Limmen de kracht. In Limmen viel ons de kleinschaligheid op maar ook het feit dat iedereen buiten in hun tuin bezig was. Wij wilden dit in onze plannen terug laten komen. Hierbij hebben we ervoor gekozen om te verwijzen naar de lokale archetypen van bollenschuren, kassen en huisjes met lage aankappingen met als thema Binnenste Buiten.”

 

Vivre
De Hornweg bestaat al sinds lange tijd als verbindingsweg tussen Amstelveen en Aalsmeer. Inmiddels heeft deze typerende lint zijn rol in het voormalig agrarische gebied verloren en dient het als toegangs­ weg naar de woonwijk Nieuw Westeinde. Op het laatste onbebouwde deel van de strook met bomenrijen aan de Hornweg zijn negen vrijstaande woningen voor het hogere segment ontworpen. Opgeleverd in 2018 mag het eindresultaat van dit project in Aalsmeer, met de toepasselijke naam Vivre, er zijn volgens Neelu Boparai: “Referentie van deze woningen was het tuindershuisje. De laag aangekapte dwars­ kap was de hoofdvorm waarbij wij onder meer speelden met rode, zwarte en witte stenen in combinatie met riet of dakpan­ nen. Verder pakten met name de vides in het ontwerp goed uit. De ruimtelijkheid van binnenuit bij deze woningen, een eigen ontwikkeling van HSB, is daardoor geweldig geworden. Omdat het licht iedere keer op een andere manier binnen­ valt, verandert de sfeer in de woning per dagdeel. Vivre staat voor negen individuele woonhuizen die elkaar in coherentie versterken én elkaar als familie levensvreugde bieden.”

Boparai Associates en HSB geven vorm en inhoud aan zakelijke verbondenheid

Meer interviews

Contact T. 0299 398 900 - F: 0299 398 950 - M: info@hsb-volendam.nl - Bezoekadres - Slobbeland 10 - 1131 AB Volendam - Postadres - Postbus 8 - 1130 AA Volendam werkenbij.hsb-bouw.nl

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Ik geef toestemming voor:

Meer info