Ik heb een neus voor behoeftigheid. Mijn karakter maakt dat ik mensen wil helpen. Dat sociale gevoel heb ik echt van mijn vader.

Aaf Beers-Schilder, Stichting Werkend Missieteam

In 2020 is Aaf Beers-Schilder vijfenvijftig jaar actief met de Stichting Werkend Missieteam. Alweer vijfendertig jaar is deze hulporganisatie gevestigd aan het Slobbeland. “Dut zou het wel wezen”, zei Aaf tegen haar vader Hein Schilder toen hij haar de huidige plek, grenzend aan het bouwbedrijf, aanbood. Wie bij Aaf en haar groep van zestig vrijwilligers bruikbare spullen brengt die niet meer gebruikt worden, weet dat deze goed terechtkomen: “Ik heb een neus voor behoeftigheid. Mijn karakter maakt dat ik mensen wil helpen. Dat sociale gevoel heb ik echt van mijn vader.”

 

Congo

Voordat Aaf zich op het Slobbeland vestigde, werden alle hulpgoederen bij haar thuis opgeslagen: “Van de zolder tot de slaapkamer stonden de spullen. Wij sliepen op de dozen. Aanleiding voor het ontwikkelen van hulptransporten was het vertrek van mijn oudere broer die in Congo als priester aan het werk ging. En in dat Centraal-Afrikaanse land konden ze wel wat hulp gebruiken. We stuurden hem in totaal drieëndertig containers met van alles en nog wat, van zaden voor de moestuin en medicijnen tot meubels en kleding. Om ook wat geld in de stichtingskas te krijgen, staken wij waar mogelijk de handen uit de mouwen tegen een kleine vergoeding. We hebben garnalen gepeld, in een wasserette gewerkt, zilver gepoetst en kerstkaarten gemaakt. Voor HSB maakten wij tegen vergoeding ook nieuw gebouwde woningen schoon voor oplevering.”

 

Medaille

Elke drie weken vertrekt er vanuit de Stichting Werkend Missieteam een volle vrachtwagen. Naar het Oostblok, Noord-Afrika, Suriname, Rusland en Oekraïne, maar ook dichter bij huis naar de Voedselbank. “We worden met z’n allen veel rijker en toch blijft de behoefte aan hulp bestaan. Ook hier in Volendam leven bijvoorbeeld zzp’ers die het nu moeilijk hebben door corona. Die voelen zich te trots om bijstand te vragen, maar dan regelen we dat gewoon via de achterdeur. Verreweg de meeste hulp gaat naar het buitenland. Daar is de nood toch het hoogst. Het project voor zevenhonderd blinde kinderen in zestig tehuizen verspreid in Polen is mij het meest bijgebleven. Dertig jaar lang hebben we hiervoor heen en weer gereden met vrachtauto’s vol goederen. Van de paus kreeg
ik hiervoor een medaille Pro Ecclesia et Pontifice. Die gold voor ons allemaal!”

 

Moeder Teresa

“In Amsterdam brengen we bij de organisatie van Moeder Teresa ieder weekeinde onder meer kleding ten behoeve van mensen met een zwervend bestaan. Voor de tachtig dak- en thuislozen aldaar hebben we ook wel eens een maaltijd verzorgd. Hier in Volendam werken we bijvoorbeeld samen met het Leger des Heils. De kledingcontainer staat hier voor de deur.” Op de vraag waar Aaf toch alle spullen vandaan tovert, is zij helder: “Van C&A krijgen we sinds jaar en dag onverkochte kleding. Ook krijgen we wel de vraag om inventaris uit woningen, scholen en kantoren te halen. Natuurlijk is ook HSB ons al vanaf het begin goed gezind. Gereedschappen, bouwmateriaal en -kleding, oud of overtollig kunnen wij goed gebruiken. En daar zijn wij keer op keer dankbaar voor. Echt, mijn liefde voor dit werk gaat nooit weg, dat zit er heel diep ingebakken.”

 

Stichting Werkend Missieteam heeft een ­ANBI-status.
Kijk op www.werkendmissieteam.nl hoe u de stichting kunt ondersteunen.

Aaf Beers-Schilder heeft een neus voor behoeftigheid

Meer interviews

Contact T. 0299 398 900 - F: 0299 398 950 - M: info@hsb-volendam.nl - Bezoekadres - Slobbeland 10 - 1131 AB Volendam - Postadres - Postbus 8 - 1130 AA Volendam werkenbij.hsb-bouw.nl

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Ik geef toestemming voor:

Meer info