Mijn opa had een gezonde ondernemersgeest en vooral mijn oma was zeer zakelijk.

Paul Schilder, Calculator kopers-meerwerk HSB

Op 15 februari 2022 was het precies 90 jaar geleden dat Hein Schilder op 23-jarige leeftijd begon met Aannemersbedrijf Hein Schilder.

 

Een mooi moment voor een korte terugblik op de rijke historie van HSB. Calculator kopers-meerwerk Paul Schilder schetst een beeld van zijn opa Hein van Madoet. Daarnaast putten oud-collega’s Jaap Hansen (Sam), Jan Hoogland, Henk Konter en John Krüse uit hun geheugen bij het duiden van enkele foto’s uit de oude doos periode 1951-1961.

 

Ondernemersgeest
Al op jonge leeftijd was Paul Schilder op de werf aan het Slobbeland te vinden. In zijn vakanties deed hij er allerhande onderhoudsklusjes om een grijpstuiver bij te verdienen. Na afronding van zijn vwo wist hij eigenlijk niet wat hij wilde gaan doen. Totdat hij het besluit nam binnen de afdeling administratie van HSB aan de slag te gaan:

 

“Ik voetbalde graag en op de administratie werkte ik met voetbaliconen als Dick Bond en Ton Guijt. Binnen de familie Schilder was handbal dé sport en ik hield, net als mijn opa Hein, meer van voetbal. Hij kwam dan ook vaak naar mijn wedstrijden om te kijken. Regelmatig zat ik in die tijd bij hem achterin de auto. En dan waren we heel rustig tegen elkaar aan het kletsen.”

 

“Hij vertelde mij toen dat hij plannen had voor een heel groot woningproject en dat daar heel veel geld mee gemoeid was. Hij twijfelde nog wat, maar na een gesprek met mijn oma Agie was de kogel door de kerk. Zij zag kansen, ‘Dat moeten we doen!’, en zo werd de klus aanvaard. Mijn opa had een gezonde ondernemersgeest en vooral mijn oma was zeer zakelijk. Zij had bij belangrijke beslissingen veel invloed.”

 

Sociale bewogenheid
Paul Schilder is de enige directe afstammeling van Hein en Agie die nog binnen HSB actief is. Als hij bij de receptie van het kantoor staat, ziet hij keer op keer zijn opa en oma gevat in een glas-in-loodraam:

 

“Ik vind het een prachtig zichtbaar monument. Zo vergeten wij hen niet en houden wij hun sociale bewogenheid in ere. Zorg voor de ander is een belangrijke nalatenschap van mijn opa en oma. Zo heeft Hein hier ooit een huizenblok gebouwd voor Volendammers die weinig geld hadden. De woningen kostten toen achtduizend gulden per stuk. Mijn opa zei tegen de bewoners dat de betaling later wel kwam.”

 

“In sommige gevallen bestond de terugbetaling uit het brengen van zelfgebakken koek aan de deur of het uitspreken van eeuwige dankbaarheid. Dat was allemaal goed. ‘Wat ik bezit’, bijna alle verdiensten stopte hij in zijn bouwbedrijf, ‘gaat niemand wat aan zei mijn opa altijd’.”

 

Met ingehouden trots ondersteunde Hein via zijn dochter Aaf het missiewerk en ook FC Volendam mocht rekenen op zijn support. Sprekend over dat laatste en kijkend naar de toekomst: “hoop ik dat er net als voorheen weer een Hein Schilder Tribune komt in ons voetbalstadion.”

90-jarig jubileum: Foto’s en verhalen  maken de herinnering

Meer interviews

Contact T. 0299 398 900 - F: 0299 398 950 - M: info@hsb-volendam.nl - Bezoekadres - Slobbeland 10 - 1131 AB Volendam - Postadres - Postbus 8 - 1130 AA Volendam werkenbij.hsb-bouw.nl

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Ik geef toestemming voor:

Meer info